Danska asylläger i Afrika hyllas av svenska politiker

Danmark ska kunna flytta asylsökande till läger i Afrika.

Moderaterna är positiva till Danmarks ingång i asylfrågan och Sverigedemokraterna vill införa en liknande modell i Sverige.

– Det är ett mycket välkommet förslag, säger Jimmie Åkesson (SD).

Danska folketinget klubbade i förra veckan igenom ett kontroversiellt förslag om att ”outsourca” asylprocessen till länder i Afrika. Planen har väckt vrede hos FN, EU och människorättsorganisationer. Men i Sverige gör delar av de politiska partierna tummen upp.

Sverigedemokraterna har länge förespråkat en nollvision för asylinvandring och partiet ser danskarnas beslut som ett sätt för landet att möjliggöra just detta.

Jimmie Åkesson vill att Sverige ”slår in på liknande kurs” som Danmark, som nyligen röstat för asylläger i Afrika.
Jimmie Åkesson vill att Sverige ”slår in på liknande kurs” som Danmark, som nyligen röstat för asylläger i Afrika.

– Förhoppningsvis kan Stefan Löfven lära sig något av de danska Socialdemokraterna när det kommer till en ansvarsfull invandringspolitik, även om det nog är att hoppas på för mycket, säger Jimmie Åkesson och syftar på att förslaget ursprungligen kommer från danska Socialdemokraterna.

Hoppas på liknande i Sverige

SD-ledaren hoppas nu att Sverige ska slå in på liknande kurs. Men Danmark har ett undantag i EU-fördragen som ger dem större möjlighet att forma sin egen migrationspolitik.

Hur ser du på kritiken mot beslutet, att modellen gör det mycket svårt att söka asyl?

– Människor som behöver skydd bör få det i närområdet och i första säkra land. Inte i länder som ligger hundratals mil ifrån konfliktzonerna. Det danska förslaget skulle även motverka den farliga migrationen över Medelhavet som skördar många liv varje år.

Moderaterna har samma syn på problemen

Även Moderaterna är positiva till den danska asylpolitiken. Partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger att M delar Danmarks ”problembeskrivning och brister i dagens asylsystem”.

Maria Malmer Stenergard (M) delar Danmarks syn på problemen med dagens asylsystem
Maria Malmer Stenergard (M) delar Danmarks syn på problemen med dagens asylsystem

– För att möjliggöra integration av de som beviljats skydd måste den asylrelaterade invandring vara mycket låg en lång tid framöver. Likaså gagnar dagens asylsystem inte de människor som är i störst behov av skydd. Istället är det människosmugglare och personer som har råd och möjlighet att ta sig till EU som drar störst nytta av det, säger hon.

Malmer Stenergard konstaterar dock att så som reglerna ser ut i nuläget är det inte möjligt att genomföra det danska förslaget i Sverige. Detta eftersom Sverige saknar Danmarks EU-undantag.

– Det finns också vissa praktiska problem. Än så länge har inget afrikanskt land sagt sig vara villigt att ha sådana arrangemang.

Ministern: Orealistiskt

Vill ni införa ett liknande system i Sverige och hur skulle det fungera?

– Moderaterna förespråkar sedan tidigare att dagens asylsystem ersätts med ett EU-gemensamt kvotflyktingsystem med asylprövning utanför EU:s gräns, där människor i störst behov av skydd beviljas uppehållstillstånd och en säker resväg in i EU.

På frågan hur hon ser på kritiken mot danska beslutet svarar Maria Malmer Stenergard att fördelar och brister med det nuvarande asylsystemet måste kunna diskuteras.

Den svenska regeringen har inga planer på att införa den danska modellen i Sverige. Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att det varken är önskvärt eller möjligt.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar danska beslutet för orealistiskt.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar danska beslutet för orealistiskt.

– Förslaget framstår som orealistiskt och strider mot EU-rätten på asylområdet som Sverige är bundet av. Vår hållning är att också rika länder i väst måste vara beredda att ta ansvar för flyktingar, säger han.

Aftonbladet har även sökt Kristdemokraterna och Liberalerna om det danska beslutet, men de har inte återkommit med svar.

PODD Så vill Danmark stoppa flyktingar

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE