Coronapandemin

Kan börja vaccinera mot covid-19 redan i december

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Tyskland och Storbritannien kan börja vaccinera mot covid-19 redan i december.

Om det sker ska Sverige kunna komma i gång samtidigt, enligt vaccinationssamordnaren Richard Bergström.

– Det första vaccinet som kommer går till alla länder i EU.

I mitten av december räknar Tyskland med att ha satt upp hundratals vaccinationsmottagningar för att kunna börja vaccinera mot covid-19.

Mottagningarna ska finnas i samtliga 16 förbundsländer. Enligt Welt am Sonntag kan det bli aktuellt att använda stora utställningshallar, såväl som mobila enheter.

Även i Storbritannien finns uppgifter om att vaccination kan påbörjas i december.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har nåtts av rapporteringen och tolkar det som att länderna vill vara redo när det blir skarpt läge.

– EU-kommissionens ordförande har sagt att vi kan förvänta oss ett godkännande före jul. Jag är inte säker på att det är helt realistiskt men det är inte en omöjlighet heller, säger han.

EU är koordinerade

Det första vaccinet kommer, förutsatt att det godkänts, i mycket små volymer. Bergström har tidigare sagt att Sverige kommer få vaccin först i januari.

Ser du någon risk att Sverige hamnar på efterkälken?

– Nej. Storbritannien har sin egen process och det är möjligt att de får tidigare. Men inom EU har vi en koordinering.

Så om Tyskland får tidigare kommer Sverige också få det?

– Ja, det är planeringen. Men då är det i väldigt små volymer. Det viktiga är att organisationen i landet, som ska vaccinera flera miljoner människor, är redo från i början av januari. Skulle det vara så att det kommer vaccin tidigare får vi ha en lösning för det. Jag är inte så orolig för det.

Vaccinera alla prioriterade i vår

Sverige har rätt till 2 procent av det vaccin som EU har köpt upp i det första avtalet. Det innebär 4 miljoner doser som räcker till att vaccinera 2 miljoner svenskar.

Från april kommer ytterligare två vaccin, enligt planen.

– Som det ser ut nu kommer vi kunna vaccinera alla prioriterade grupper i vår, säger Richard Bergström.

Stefan Löfven och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström under en pressträff.

Ser du någon risk att det blir en strid om vaccinet? Vilken region som ska få det först och hur man ska göra med fördelningen?

– Jag samordnar inte inom Sverige, mitt jobb är att få till vaccin i landet. Men inom EU är det självklart att alla får samtidigt och enligt befolkningsmängden. Det finns inte en tillstymmelse till att någon ska ha före andra. Det är mycket annorlunda jämfört med skyddsutrustningen i våras. Det är färre leverantörer, det är stora företag, stark regulatoriska kontroll. Jag tror att EU-samarbetet kommer fungera väldigt bra.

Tvingas prioritera

Folkhälsomyndigheten arbetar tillsammans med regionerna för att planera inför hur vaccinet ska fördelas i Sverige. Generaldirektör Johan Carlsson sa nyligen att Sverige står inför stora utmaningar i det arbetet:

– Vi kommer tvingas till prioriteringar, beroende på tillgång till vaccin och vad vi kommer känna till om effektiviteten för olika grupper. De prioriterade grupperna ligger fast, äldre och andra som är riskutsatta på grund av underliggande sjukdom. Sedan personal inom sjukvård och omsorg, först därefter kommer vaccination av övriga medborgare bli aktuellt.

 

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Richard Bergström

Storbritannien

Covid-19

EU