Dansk uppmaning: Bryt isoleringen

TT-Ritzau

Publicerad 2021-04-02

Påskfirandet inne på Tivoli i centrala Köpenhamn blir något mindre i år. Besökare måste kunna uppvisa intyg på att de testats negativt för covid-19 och i åkattraktionerna är det munskydd som gäller. Bild från tidigare i veckan.

Danska Sundhedsstyrelsen oroas över konsekvenserna av coronaisolering och uppmanar nu yngre danskar i riskgrupper att gå ut och njuta av livet.

Att man riskerar få ett allvarligt sjukdomsförlopp ska inte förhindra en att få ta del av öppnandet av landet, säger Bolette Søborg, enhetschef med ansvar för smittsamma sjukdomar, på myndigheten.

– Många tappar livsglädjen och energin när de bara sitter hemma och stirrar in i väggen. De kan gott komma ut och delta i det sociala liv som pågår, säger Søborg till Politiken.

Budskapet kommer sedan Sundhedsstyrelsen konstaterat att en persons ålder är den mest avgörande faktorn till hur sjuk en covidsmittad patient blir.

Søborg påpekar dock att viss försiktighet bör iakttas och att ingen bör runda de förhållningsregler som alltjämt gäller.

Rådet att gå utanför hemmets dörrar kommer efter det att bland annat en patientorganisation och den danska giktföreningen varnat för att ökad isolering.

– De har starka behov för att komma ut och få en normalt liv och därför är det katastrofalt, tycker jag, att det är just de som hamnar längst bak i kön, säger Mette Bryde Lind, ordförande för giktföreningen till Ritzau.