Publicerad:

Stort intresse när långtidssjuka i covid-19 ska utredas

Av: Sven Minell

Publicerad:

Nu utreder Socialstyrelsen och myndigheten SBU patienter med långvariga symptom i covid-19 för att informera regeringen om gruppen.

Intresset för att svara på enkäten har varit så stort att svarstiden har förlängts.

– Det är absolut en fråga som är allvarlig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Hög feber som kommer och går, en enorm orkeslöshet och stunder av förvirring. Förlorat luktsinne, extrem huvudvärk och halsont.

Så låter det när några av personerna som Aftonbladet tidigare har pratat med berättar om sina långtidsbesvär med covid-19.

Många långtidssjuka vittnar också om att de riskerar att bli utförsäkrade på grund av långvarig sjukdom med covid-19.

– Vi långtidssjuka finns och vi ropar efter hjälp, säger Charlotte, 48, till Aftonbladet.

Vänder sig till de drabbade

I Storbritannien uppskattar regeringen att 60 000 personer lider av långtidsproblem med covid-19. Där har regeringen beslutat att snabbt låta forskare och myndigheter ta fram riktlinjer och guider kring hur man ska hantera patienter med långvariga symptom.

I Sverige har Socialstyrelsen och myndigheten SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, nu fått ett liknande uppdrag.

SBU har i uppdrag att utvärdera insatser som används inom hälso- och sjukvård och socialtjänst, och har tidigare gjort faktaunderlag om bland annat förlossningsskador och ADHD.

– Socialstyrelsen har fått uppdraget och SBU tittar på den här typen av riktlinjer, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, till Aftonbladet.

Stort intresse

Den 22 september publicerade SBU en enkät på sin hemsida som riktar sig till personer med långvariga symptom.

Enkäten vänder sig också till anhöriga och personal som jobbar med dessa patienter. På grund av det stora intresset från personer att fylla i enkäten har svarstiden förlängts.

– Vi har nu förlängt tiden som enkäten ligger ute. Intresset är så stort. Störst är det från personer med långvariga symptom. Vi känner även att vi kanske inte nått ut till alla, därför förlängs tiden ytterligare. Nu finns möjligheten att svara på enkäten fram till 31 oktober, säger Christel Hellberg, projektledare SBU.

Delar av rapporten om långvariga symptom vid covid-19 kommer att presenteras för regeringen den 1 december.

Projektet kommer därefter att fortsätta under våren 2021, uppger Christel Hellberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: