Rekordmånga amerikaner har redan röstat – flest demokrater

MIAMI, FLORIDA. Tony Garcia, 65, var en av de första i kön när den viktiga delstaten Florida i dag inledde sin förhandsröstning.

Visserligen är presidentvalet först den 3 november men röstningen är redan i full gång. 26 miljoner amerikaner har redan lagt sin röst vilket är nytt rekord.

Så fort Garcia lagt sin röst på Joe Biden i North Shore-biblioteket intill gick han ut till hörnet av Collins Avenue med en stor valskylt där det står Biden.

– Jag kan inte sitta hemma hela dagen och göra ingenting samtidigt som landet står inför sitt viktigaste val på över hundra år, förklarar den pensionerade Garcia som 1961 kom som flykting från Kuba.

– Så därför står jag här och håller upp min skylt för att alla som passerar förbi ska bli påminda om att det är idag valet startar och att de måste gå och rösta.

Så fort Tony Garcia lagt sin röst på Joe Biden i North Shore-biblioteket intill gick han ut till hörnet av Collins Avenue med en stor valskylt där det står Biden.
Så fort Tony Garcia lagt sin röst på Joe Biden i North Shore-biblioteket intill gick han ut till hörnet av Collins Avenue med en stor valskylt där det står Biden.

Vid sidan av poströstning tillämpar de flesta delstater i USA förhandsröstning. Detta eftersom den ordinarie valdagen inte är någon helgdag och köerna till vallokalerna ofta blir väldigt långa. Det gör att folk drar sig för att rösta.

Förhandsröstningen ger flera chansen att verkligen utnyttja sin rösträtt. Särskilt många äldre.

”De måste få betala”

Osvaldo Schiaffino har stått i kön i en dryg halvtimme och har fortfarande lika mycket tid kvar innan han blir insläppt i vallokalen. Men han har ingen brådska och han vet sedan länge vem han ska rösta på.

– Donald Trump har hållit sina vallöften, säger han. Jag röstar på honom främst på grund av ekonomin och för att han vågar utmana Kina. Det är deras fel att vi har det här hemska viruset och någon gång måste de få betala.

Folk i kön som ringlar sig en bra bit bort i den gråmulna och blåsiga morgonen håller rejäla avstånd. Men när luckan blir väl stor framför Osvaldo blir damen bakom lite irriterad och uppmanar honom att kliva fram.

Vid sidan av kön, under ett stort parasoll, kan den som vill lämna sin poströst personligen. Det råder lite trafikkaos när alla som vill rösta ska försöka hitta en parkeringsplats.

Osvaldo tycker att Biden är feg som mestadels hukar i sin källare i Delaware av rädsla för att bli smittad av covid-19. Han tycker Trump gör helt rätt som håller sina stormöten trots att smittspridningen nu ökar kraftigt i många delstater.

– Det är ju upp till var och en om de vill gå dit eller inte.

Många, särskilt de äldre, är orliga för att vänta till valdagen då köerna är extra långa och risken för att bli smittad extra stor.
Många, särskilt de äldre, är orliga för att vänta till valdagen då köerna är extra långa och risken för att bli smittad extra stor.

Aldrig tidigare har så många väljare utnyttjat möjligheten att förhandsrösta personligen eller via poströst. Siffran justeras dagligen uppåt. I lördags hade 26 miljoner amerikaner redan röstat. Det är närmare 20 procent av alla röster som avgavs i Trumps segerval 2016.

Skälet stavas coronapandemin.

Många, särskilt de äldre, är orliga för att vänta till valdagen då köerna är extra långa och risken för att bli smittad extra stor.

Men det finns också en politisk dimension. Hittills är det klart många fler demokrater som röstat än republikaner, nästan dubbelt så många.

Manipulerade poströster

President Trumps påståenden att poströsterna kan manipuleras gör att många fler republikaner föredrar att vänta till valdagen den 3 november.

Flera valexperter menar att det är en riskabel strategi.

Dåligt väder på valdagen eller långa köer kan göra att folk avstår från att rösta. Därför finns det en oro i Trumplägret att den omfattande förhandsröstningen ska gynna Biden.
Tony Garcia står kvar med sin Biden-skylt och ropar med hög röst "Vote" till alla bilförare som passerar. Den grå t-shirten spänner över magen.

En svart man i en personbil skriker "Vote Trump" för att få tyst på Tony. Men han bryr sig inte.

– Så länge de inte skjuter på mig kan jag ta det mesta, skrattar han rått.

Tony Garcia står kvar med sin Biden-skylt och ropar med hög röst "Vote" till alla bilförare som passerar.
Tony Garcia står kvar med sin Biden-skylt och ropar med hög röst "Vote" till alla bilförare som passerar.

Det fanns en oro att förhandsröstningen skulle leda till bråk och tumult vid vallokalerna. Men än så länge har det mesta gått fredligt till och där vi står utanför biblioteket märks inte minsta tendens till skärmytsling trots att det bara är en vakt på plats utanför.

”Han är som en infektion”

Tony Garcia vill inte bråka med någon men han gör heller ingen hemlighet av att hans främsta mål i livet just nu är att rösta bort Trump från Vita huset.

– Trump är som en infektion som tar sin in i varje cell. Han infiltrerar och splittrar familjer. Han är fascist. Han är som Mussolini. Vi har aldrig haft en president som Trump. Han är extremt farlig. Jag blir skrämd när jag tänker på att det är han som har makten över våra kärnvapen.

Han tror mycket skulle bli annorlunda med Biden i Vita huset.

– Framförallt kommer Biden att vara jättetråkig vilket skulle kännas som en enorm befrielse. Nu har vi haft en konstant cirkus i fyra år. Vem vill gå på cirkus varje dag? Det är kul nån gång ibland men inte ständigt och jämt.

Men det handlar inte bara om Trumps uppträdande. Tony Garcia är rädd för följderna av ytterligare fyra år med Trump.

– Jag vill inte behöva oroa mig för att gå i personlig konkurs om jag får en cancerdiagnos. Trump vill avskaffa Obamacare som är den enda sjukförsäkring min fru har. Hur ska hon klara sig utan den när ett enkelt läkarbesök kostar 360 dollar (cirka 3 500 kronor) om du måste betala själv.

Han höjer åter sin Biden-skylt och vrålar "vote".

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson.
Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson.
Publisert:

LÄS VIDARE