Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet i interna överläggningar efter Löfvens avbokning

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Stefan Löfven bokade in ett möte med Nooshi Dadgostar – men ställde in med mycket kort varsel.

Statsministerns avbokning har fått V att kalla till interna överläggningar där nästa drag ska avgöras.

– Det är uppenbart att Stefan Löfven inte vill lösa den här frågan. Därför kommer jag nu gå vidare i processen, säger V-ledaren.

Aftonbladet kunde i onsdags kväll avslöja att Stefan Löfven och Nooshi Dadgostar skulle mötas om hyresförslaget. Mötet skulle ske redan på torsdagen, men det blev aldrig av.

Nooshi Dadgostar säger till Aftonbladet att det var Stefan Löfven som kallade till mötet efter att V en längre tid sökt statsministern för att få till en träff. Hon fick bekräftelse på onsdagen. På torsdagen ställde Stefan Löfvens stab in utan att motivera varför.

– Det ser jag som att det inte finns någon vilja hos honom eller hos Annie Lööf att lösa situationen, säger Dadgostar.

Förslaget som V vill stoppa heter fri hyressättning vid nyproduktion. V anser att det kommer leda till marknadshyror och höjda hyror för alla hyresgäster i Sverige. När Stefan Löfven tillträdde som statsminister var villkoret för V:s stöd att förslaget inte skulle genomföras.

Nooshi Dadgostar säger att hon nu kommer att gå vidare i processen.

Foto: Carolina Byrmo

”Finns inget stöd”

Dadgostar vill inte säga hur partiet kommer agera innan frågan har diskuterats internt. Hon säger att besked kommer inom en mycket snar framtid.

– Mitt besked i dag är att vi går vidare med processen.

Vad har ni för vapen att ta till?

– Vi kommer inte utgöra regeringsunderlag för den här regeringen, det finns inget stöd för Stefan Löfven som statsminister om han lägger fram ett sådant här förslag.

För att väcka misstroende mot Stefan Löfven måste V ha med sig ytterligare ett parti. Minst 35 riksdagsledamöter krävs. Sverigedemokraterna är i dag det enda parti som säger sig vara villiga att backa upp Nooshi Dadgostar.

Behöver gå vidare

Är du redo att väcka misstroende med hjälp av SD?

– Nu är du väldigt långt framme i processen. Det besked jag ger nu är att jag ser att det inte finns någon vilja från Annie Lööf och Stefan Löfven att lösa frågan. Jag kommer nu diskutera internt hur vi går vidare, för det behöver vi göra.

Du måste väl ha kalkylerat alternativen – kan du tänka dig att gå samman med Jimmie Åkesson i frågan? 

– Jag hoppas att det här kommer kunna lösa sig. Jag vill höra Stefan Löfven säga att det inte kommer bli höjda hyror. Vi kommer inte söka Sverigedemokraternas mandat i detta.

Tvångsmässigt genomföra marknadshyror

Nooshi Dadgostar har fått kritik för att hota med regeringskris om hyresfrågan. V-ledaren tycker dock att det är Stefan Löfven som orsakar en kris genom att inte stoppa förslaget.

– Han visste om detta innan han blev statsminister, även Annie Lööf visste om detta. Att då så tvångsmässigt känna att man måste genomföra marknadshyror - då är de de som riskerar att utlösa en regeringskris.

Aftonbladet har tidigare sökt Stefan Löfvens stab om varför mötet ställdes in. Hans pressekreterare Mikael Linström skrev i ett sms i går: ”Jag har ingen ytterligare kommentar än att statsministern inte har något sådant möte inplanerat. Generellt kan jag säga att han träffar andra partiledare emellanåt och ibland ändras hans möten med kort varsel.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Stefan Löfven.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Publisert:

LÄS VIDARE

Total förvirring om mötet mellan Löfven och Dadgostar

ÄMNEN I ARTIKELN

Nooshi Dadgostar

Stefan Löfven

Vänsterpartiet