Två skogsbränder härjar i Mönsterås

Av:  TT

En större brand härjar i terrängen kring Finsjö utanför Mönsterås. Under lördagseftermiddagen uppstod ytterligare en brand i trakten och där bistår MSB med vattenbombande flygplan.

Branden i Finsjö bröt ut under fredagen och täcker ett område på omkring 125 hektar, vilket motsvarar ungefär 200 fotbollsplaner. Temperaturer på uppåt 30 grader i kombination med sydliga vindar har försvårat möjligheterna att hålla den i schack.

Ett 40-tal brandmän och sex helikoptrar har varit involverade i släckningsarbetet och sent på lördagseftermiddagen bedömdes det att branden inte sprider sig längre.

– Branden har vållat oss stora problem men vi håller den i schack och den har inte klättrat förbi våra begränsningar, säger Johan Woxö, inre befäl på räddningstjänsten.

Helikoptrar från MSB

Under dagen har räddningstjänsten i Mönsterås fått förstärkning från närliggande kommuner och även hjälp av två helikoptrar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det eldhärjade området består av kuperad terräng med blandskog och kalhyggen.

– Det är ganska mycket berghällar där branden hämtar fart för att inte tala om kalhyggena där det ligger gammalt ris. Vi skulle nog ha fått leta efter en sämre vald plats, säger Johan Woxö.

Ytterligare en skogs- och markbrand uppstod under lördagseftermiddagen i det mindre samhället Koverhult. Där brinner en yta på 250 gånger 250 meter.

– Även här har vi fått hjälp av MSB som skickat två skopande flygplan så där hoppas vi på att få ett bra resultat snabbare. Den branden ligger också gynnsammare till geografiskt, säger Johan Woxö.

”Kan självantända”

Någon bebyggelse är inte hotad av någon av bränderna och inga personer har skadats, men Johan Woxö passar på att mana till stor försiktighet ute i skog och mark.

– Det varma vädret ska pågå fram till tisdag. Var noga med att inga fimpar eller glas hamnar på marken. En trasig glasflaska i solsken kan självantända i den här värmen, säger han.

Publisert: