Ny SpaceX-uppskjutning – fyra astronauter ska till ISS

För tredje gången ska astronauter åka privat rymdfärja till ISS.

Klockan 11.49, svensk tid, lämnade SpaceX-raketen Falcon 9 jorden.

Två amerikanska, en japansk och en fransk astronaut skickades under fredagsförmiddagen ut i rymden. De fyra reser mot internationella rymdstationen ISS ombord på en av Teslamiljardären Elon Musks SpaceX-raketer, skriver New York Times.

Uppskjutningen var ursprungligen tänkt att ha genomförts i går men då ställde vädret till det. Inte vid uppskjutningsplatsen, Kennedy Spacecenter i Florida, utan till havs.

Om något går fel vid uppskjutningen är planen att rymdkapseln med astronauterna i ska nödlanda i Atlanten. Under gårdagen gick vågorna allt för höga i det tänkta landningsområdet och uppskjutningen sköts upp av försiktighet.

Väderprognosen gav inför uppskjutningen 95 procents chans till ”gynnsamma väderförhållanden”, skriver New York Times.

Musks företag SpaceX samarbetar med Nasa efter att den amerikanska myndigheten beslutade sig för att sluta med rymdfärder med statliga rymdfarkoster. Det blir tredje gången en av företagets raketer skickar människor ut i rymden.

Första turen genomfördes för ungefär ett år sedan. Premiärturen genomfördes av Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley som lämnade jorden och efter framgångsrik rymdfärd landade med sin kapsel i havet.

I november skickades för första gången människor till ISS med hjälp av SpaceX, uppdraget kallades Crew-1. De astronauterna befinner sig fortfarande på rymdstationen.

Dagens uppdrag kallas för Crew-2 och ska om allt går vägen lämna jorden klockan 11.49, svensk tid.

Under fredagen åker för andra gången en av Teslamiljardären Elon Musks SpaceX-raketer till ISS, den internationella rymdstationen.
Under fredagen åker för andra gången en av Teslamiljardären Elon Musks SpaceX-raketer till ISS, den internationella rymdstationen.
Publisert:

LÄS VIDARE