Här slutar spåren efter Asefa, 21 – som varit försvunnen i två år

I maj 2019 gick 21-åriga Asefa till skolan – och försvann.

Två år senare är hon fortfarande spårlöst borta.

– Vi har ingen aning om vad som kan ha hänt, säger Niclas Juneskog vid polisen i Vimmerby.

På morgonen den 22 maj 2019 gick 21-åriga Asefa Mohammad Dawod till skolan – och försvann sedan spårlöst. Snart två år senare vet fortfarande ingen vad som hänt henne.

– Det känns hopplöst, jag har gjort allt jag kan, säger hennes lillebror Reza, 20.

Han hade nyligen fyllt 18 när Asefa försvann och har klara minnen från den mörka dagen. Kvällen innan hade familjen ätit middag och skrattat tillsammans.

– Jag hade nationellt prov, jag gick till skolan och kom hem. Sedan ringde jag henne och så svarade hon inte. Efter det gick jag till min fotbollsträning och när jag kom tillbaka var hon fortfarande inte hemma.

Reza började då ringa runt till systerns vänner men ingen var med henne eller visste var hon befann sig.

– Då blev jag orolig. Jag gick till hennes skola men lärarna sa att hon inte varit i skolan. Då ringde jag till polisen och anmälde henne försvunnen, säger han.

– Jag var så rädd för hon brukade aldrig göra så utan att säga till.

Polisens sista säkra spår av Asefa var när en klasskamrat såg henne på skolan klockan 09.15 på morgonen. De har även fått in tips om att hon setts på förmiddagen på Norra Oskarsgatan, mellan idrottshallen och Willys – som ligger på hennes väg till och från skolan.

Utredningen gällde först en försvunnen person men efter några veckor rubricerade polisen ärendet som människorov.

– Det fanns indikationer på att försvinnandet skulle kunna vara icke-frivilligt, säger Niclas Juneskog vid polisen i Vimmerby, som lett förundersökningen.

– Det byggde egentligen på rätt vaga uppgifter men samtidigt så öppnade det ju upp en helt annan verktygslåda för vår del.

Teknisk information från Asefas mobiltelefon ledde utredarna till ett område kring sjön Linden, en dryg mil väst om Hultsfred.

– Det är det sista spåret vi har efter Asefa. Det är ett tekniskt spår – inte efter henne som person utan efter hennes tillhörighet, säger Niclas Juneskog.

– Vi hittade en plats där vi sökte med hundar och drönare och Missing People och det har inte heller gett någonting.

70-tal gick skallgång

Två dagar efter försvinnandet hade organisationen Missing People dragit igång en skallgång i Hultsfred. Ett 70-tal personer hade hjälpt till, men utan resultat.

Sedan dess har de i mindre insatser hjälpt polisen att finkamma området kring Linden, som till stor del består av skog, med enstaka sommarstugor och några permanenta boenden.

– Vi fick det när polisen hade kört med sina resurser där och vi har ett stort område kvar men det är väldigt jobbig terräng, säger Tessan Jigfjord, verksamhetsledare på Missing People i Jönköping, som leder sökandet.

– Vi ger oss inte. Vi fortsätter även om det gått väldigt lång tid för hittas ska hon ju. Men det gäller ju att ha något bra att gå på, var vi ska söka. Annars har vi ju hela Sverige att söka i – eller hela världen.

”Ville flytta hemifrån”

Asefa och Reza förlorade tidigt båda sina föräldrar och växte upp i Afghanistan med sin farmor och farfar. I slutet av 2014 flyttade de till Sverige för att starta ett nytt liv i det lilla småländska samhället.

– Vi levde ett helt normalt liv och var glada, sedan händer plötsligt detta från ingenstans, säger Reza.

Han minns inte att någonting varit speciellt annorlunda dagarna innan försvinnandet, även om systern hade varit lite nere.

– Hon var lite ledsen och jag frågade henne vad som varit problemet och hon sa att det inte gått så bra i skolan och att hon hade svårt att få jobb, säger han.

– Det var bara det, det är ju normalt att man blir sur över saker. Annars var det lugnt.

Ville flytta

Asefa studerade på Komvux. Reza beskriver sin syster som blyg, lugn, självständig och ganska tystlåten.

– Hon höll allting inom sig själv och berättade inte om hon hade problem eller något. Hon var inte ute och festade varje helg utan hade två-tre nära vänner som hon umgicks mycket med, säger han.

– En av hennes vänner säger att hon hade sagt till att hon ville flytta hemifrån och skaffa ett jobb och stå på egna ben och så, men hon har aldrig pratat om det med oss.

Den 8 mars fyller Asefa 23. Reza och farföräldrarna vägrar sluta hoppas på att hon ska hittas välbehållen.

– Det enda vi vill veta är att hon lever och mår bra. Det spelar ingen roll var hon är och vill hon inte komma hem är det okej – är hon glad så är vi också glada.

”Ingen aning”

Men ärendet är sedan den 28 december i fjol nedlagt.

– Vi har undersökt de tips och uppslag som vi har haft och det har inte lett till någonting som gör att vi kommer närmre någon teori om vad som kan ha hänt, säger Niclas Juneskog.

– Men kommer det in ett tips så är upptar vi det direkt. Vi skulle vara oerhört tacksamma om det kommer fram något mer för vi har inga fler uppslag att gå på.

Han har inte varit med om många fall där någon försvinner så spårlöst.

– Det sticker absolut ut. Det är inte jättevanligt att människor försvinner och sedan inte anträffas på något sätt, säger han.

– Det gör att man funderar på det här fallet då och då. De tips som kommit in pekar inte i någon riktning. Det skulle kunna vara vad som helst – det är bara fantasin som sätter stopp. Vi har ingen aning om vad som kan ha hänt.


Skrällar på Stryktipset i sista stund – följ expertens tips här
Publisert: