Uppsala

Osäkerhet kring coronaläget i Region Uppsala

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Antalet nya corona-fall har legat på ungefär samma nivå under dem senaste veckorna i Region Uppsala.

Men det har inte antalet covid-19-patienter.

Efter en ganska brant nedgång förra veckan har kurvan vänt upp igen.

”Kring nyår hade vi över 150 inlagda på sjukhusen, så det är stor skillnad jämfört med då”, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala.
”Kring nyår hade vi över 150 inlagda på sjukhusen, så det är stor skillnad jämfört med då”, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala.

Antalet covid-19-patienter var nere på den lägsta nivån på länge i Region Uppsala i slutet av förra veckan då omkring 40 personer var inlagda på sjukhusen. Under några timmar var dessutom intensiven fri från covid-patienter, för första gången sen september.

Men sen dess har trenden vänt uppåt igen.

– Vi har haft en ökning på sjukhusen sista dygnen och vi vet inte om det beror på ökningen som var för några veckor sen eller om det är början på något helt nytt, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

– Man kan lätt tro att små förändringar över några dagar kan vara början på någonting. Att det kommer att gå ner till noll eller att det är illa och kommer snabbt att stiga igen, och så gör det inte det.

Den brittiska mutationen ökar

Just nu vårdas omkring 50 personer på sjukhusen, varav fem på intensiven, enligt regionens senaste siffror. Det är 100 färre än när läget var som värst kring nyår. Då var över 150 personer inlagda och runt 20 procent testade positivt. Nu är ungefär åtta procent av proverna positiva, enligt smittskyddsläkaren.

– Smittspridningen ser väldigt platåartad ut, utifrån våra siffror. De var lite lägre för några veckor sen, men det är inte någon solklart ökning vecka för vecka.

Däremot ökar antalet mutationer i länet. Framför allt i de norra delarna som gränsar till Gävleborg som drabbats hårt under den senaste tiden.

– Det man kan säga helt säkert är att den brittiska varianten ökar här, som på alla andra håll. Men hur vi ligger till sett till övriga landet vågar jag inte riktigt säga. Det är Folkhälsomyndighetens som sekvenser misstänkta möjliga fall, så vi är fortfarande lite i mörkret gällande någon exakt siffra.

Förra veckan skickade regionen dock vidare ungefär vart fjärde positivt prov för vidare analys. Samtliga prover, utom tre, ser ut att vara den brittiska varianten. Resterande kan vara den sydafrikanska eller brasilianska, men det har inte myndigheten ännu bekräftat.

ANNONS

Idag är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Uppsala län

Enköping

Tierp

Knivsta

Covid-19

Coronaviruset