Massiv översvämning efter glaciärras – hundratals saknade

Av: Elle Kari Karlsson, Niklas Eriksson, Olivia J Berntsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Upp emot 150 människor befaras döda efter ett glaciärras i Indiska Himalaya.

Dramatiska bilder visar enorma mängder vatten som forsar nedför en dalgång.

Hundratals människor tros vara fångade i en tunnel.

En stor översvämning har drabbat Dhauli Ganga-floden i Chamoli-distriktet i Indien, efter att delar av en glaciär i Uttarakhand-bergen har rasat. Glaciären ligger i Tapovan-området i Himalaya.

Indiska myndigheter uppger att de befarar mellan 100 och 150 döda efter raset, enligt Reuters.

Enligt The Times of India saknas 150 människor, men de uppgifterna är inte bekräftade

Strax före 11, svensk tid, uppger indiska medier att 16 personer har räddats.

Dramatiska bilder visar enorma mängder vatten som forsar nedför en dalgång i rasande fart.

Ett ögonvittne säger till Reuters att det var som en lavin av damm, sten och vatten som vällde fram.

600 militärer

Boende i området har evakuerats och myndigheterna har inlett en stor räddningsoperation. Hundratals poliser, och omkring 600 militärer har skickats till drabbade områden.

Flera distrikt i landets norra delar har satts i högsta beredskap.

En stor översvämning har drabbat Dhauli Ganga-floden i Chamoli-distriktet i Indien.
Foto: AP
En stor översvämning har drabbat Dhauli Ganga-floden i Chamoli-distriktet i Indien.
Foto: TT
Två personer bevittnar förödelsen efter att vattenmassorna har dragit sig undan.

Polisen i Uttarakhand säger att ett kraftverk har skadats, vilket leder till att vattennivåerna i floden nedströms stiger. Lokalbefolkningen fruktar att människor som arbetar vid kraftverket har svepts bort av vattenmassorna.

Flera personer som arbetar på kraftverket saknas och befaras enligt India Times vara fångade i en tunnel. Tunneln ska ha blockerats av bråte som svepts med i översvämningen.

Under söndagen rapporterar AFP att flera av de kraftverkets anställda som stängdes in i tunneln har räddats. Under eftermiddagen ska alla som varit instängda i tunneln ha tagits ut – vid liv.

Tre personer har dock hittats döda i anslutning till kraftverket.

Dhauli Ganga rinner ut i Alaknanda, en av de två huvudströmmarna i Indiens största flod, Ganges. Människor som bor nära Alaknandafloden har ombetts evakuera så snart som möjligt. Enligt myndigheterna ligger flodens vattennivå en meter över det normala, men flödet uppges minska.

Upp till tio globen

Glaciärras startar genom att ett stort stycke is bryter sig loss från glaciärkroppen, berättar Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet.

– Det är en väldigt stor massa som bryter sig loss. Det är vanligt att det är från en globenarena upp till tio stycken. Det är mycket stora ismassor som rör sig, säger Per Holmlund.

Den här typen av ras kan ske i alla höga fjällmassiv som har glaciärer.

Foto: TT
Räddningsarbetare söker efter överlevande och skadade.
Foto: TT
ITBP-personal inleder räddningsarbetet efter att en del av Nanda Devi-glaciären bröts av och skapade en massiv översvämning av vatten, lera och skräp till områden nedanför, Indien

– Det är inte specifikt för det här området, utan är en fara rent allmänt. Det är kopplat till att glaciären ändras i sin form på grund av ökad avsmältning, säger Per Holmlund.

Hur vanligt är det att sånt här sker?

– Vanligt är det inte, men det förekommer. De mest förödande exemplen kommer från Anderna där väldigt många tusentals människor omkommit i såna här händelser.

Uttarakhand i Himalaya är ofta drabbat av översvämningar och jordskred. I juni 2013 orsakade kraftiga skyfall stora översvämningar som ledde till att nästan 6 000 dog.

Publicerad: