Coronapandemin

Utbrott på skola bakom skenande smitta i Lycksele

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Förra veckan testade 2,55 procent av invånarna i Lycksele positivt – en dubblering jämfört med veckan innan.

Den brittiska mutationen tros ligga bakom den skenande smittan.

– Vi tror att det började på en högstadieskola. Nu har det spridits till familjer och vidare i samhället, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Smittspridningen i Västerbotten fortsätter att öka. Lycksele och Sorsele toppar listan över nya smittofall i landet, i relation till folkmängd.

Under vecka 6 konstaterades 2,55 procent vara smittade i Lycksele. Dubbelt så många som veckan innan. På två veckor har smittspridningen gått från låg till hög.

– Vi har nu en hög samhällspridning. Vi tror att det började på en högstadieskola och sedan spreds smittan via familjer och ut i samhället, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Arbete på en iva-avdelning. (Arkivbild)

”Helt klart allvarligt läge”

Att spridningen gått så fort tror regionen beror på den brittiska mutationen som upptäckts i länet och kommunen.

– Vi provtar också väldigt mycket och har lågt mörkertal. Men mutationen har sannolikt bidragit till den snabba ökningen. Det är helt klart ett allvarligt läge och påverkar både individer och sjukvården. Vi har i dag 47 inlagda på våra tre sjukhus vilket med Västerbotten-mått mätt är högt, säger han.

Invånarna i inlandskommunerna reser också mycket i arbete och skola över kommungränserna och gör att många i olika kommuner har kopplingar till varandra, enligt Stenmark.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Västerbotten har 47 inlagda på tre sjukhus.

”Gå inte nära kollegorna”

Smittspridningen befaras fortsätta då kulmen ännu inte är nådd och regionen vädjar till invånarna att följa råden för att begränsa smittspridningen.

– Västerbottningarna vet det här. Man har levt med det här länge och kanske är less på det. Men det handlar om att omsätta rekommendationerna till faktiska beslut. Träffa inga nya människor. Umgås bara med de man bor med. Om man måste jobba på sin arbetsplats – gå inte nära kollegorna. Inte under någon del av dagen, säger Stephan Stenmark.

I Västerbotten uppmanas invånarna att inte resa, varken inom eller utom länet. Samtidigt väntar det kommande sportlovet. Men smittskyddsläkaren Stephan Stenmark uppmanar västerbottningarna att noga överväga eventuella resor.

– Ska man resa så ska det vara en nödvändig resa, som vid arbete eller vårdbesök. Om man funderar på att åka på en nöjesresa ska man fråga sig om det räknas till en nödvändig resa. Och är det verkligen rätt tid att göra den nu?, säger han.

 

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Skellefteåborna om coronautbrottet: ”Självfallet orolig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Lycksele

Sorsele

Coronaviruset

Västerbotten

Covid-19

Region Västerbotten