Uppsalareportage

Akut blodbrist i flera blodgrupper

Av: 

Joanna Górecka

”Jag tror att vi kommer få kämpa på under hela pandemin”, säger Maggie Östlund, biomedicinsk analytiker vid Blodcentralen.
”Jag tror att vi kommer få kämpa på under hela pandemin”, säger Maggie Östlund, biomedicinsk analytiker vid Blodcentralen.

NYHETER

Blodcentralen vid Akademiska sjukhuset har kämpat med blodlagret under hela pandemitiden. Nu är det akut brist inom flera blodgrupper. Inför påsken vädjar man om att fler blodgivare ska boka tid.

– Den bästa gåvan man kan ge är en blodpåse i påskägget, säger Maggie Östlund, biomedicinsk analytiker vid Blodcentralen.

Behovet av A-positiva blodpåsar är störst. Men det är även akut blodbrist på blodgrupperna, A+, A-, 0+ och 0 –.
– Egentligen har vi behov av alla grupper, men A-positiv är mest akut, säger Maggie Östlund. Hon förklarar att 20 procent färre har gett blod under coronatiden.

– Jag tror att vi kommer få kämpa på under hela pandemin. Men som tur är har vi trogna och generösa blodgivare. De är duktiga på att ställa upp och vi klarar oss inte utan dem. Jag förstår att många är extra försiktiga nu men blodet går ju åt, fast det är pandemi. Det är angeläget att vi fortsätter ha ett stabilt blodlager.

Inom svensk sjukvård används en påse blod i minuten, dygnet runt, året om.

– Inför röda dagar, helger som jul och påsk, ser vi till att ha lite extra. Framför allt behövs färska blodpåsar av 0–, som inte får vara äldre än en vecka – till bland annat blodbyte på spädbarn. Så det gäller verkligen att vi får in färskt blod hela tiden.

Stort behov även efter påsk

En annan effekt av corona är Blodcentralen blir nerringd – många vill veta sin blodgrupp, eftersom vissa blodtyper pekats ut ge bättre virusskydd.

– Det får man vända sig till sin vårdcentral och kolla. . Vi kan inte hjälpa alla som ställer frågor om sin blodgrupp till oss, fokus ligger på blodgivarna.

I nuläget är det vikigt att man som blodgivare bokar tid på Blodcentralen, understryker Maggie Östlund.

– De som är mogna för blodgivning och har fått en kallelse, men det är viktigt att man bokar. Finns det inte tider innan påsk är det jättebra om man bokar efter påsk ockå. Vi kommer behöva blod då också förstås. Alla som kan, det är bara att boka på. Den bästa gåvan man kan ge är en blodpåse i påskägget.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Restriktionerna gör folk tveksamma till att ge blod”

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsalareportage

Uppsala

Blodgivare

Akademiska sjukhuset

Påsken