”Vi måste verkligen ställa om hela samhället”

Uppsala klimatvecka i full gång

Publicerad:
Uppdaterad:
Temat för årets klimatvecka är hållbar konsumtion och livsstil
Foto: HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Temat för årets klimatvecka är hållbar konsumtion och livsstil

NYHETER

Matsvinnskreativitet, webbinarium om klimatpsykologi och llimatbingo. Uppsala klimatvecka är igång fram till den 27 mars och eventet riktar sig till alla Uppsalabor. I år är temat hållbar konsumtion och livsstil.

– Det går att leva mer hållbart och samtidigt få en rikare livsstil, säger Amanda Midhamre, projektledare för Uppsala klimatvecka.

Runt 50 aktörer från hela Uppsala bjuder på digitala events under veckan som går i hållbarhetens tecken. Små och stora företag – men även privatpersoner – bjuder på drygt 100 aktiviteter som ska inspirera och peppa till en grönare livsstil. Syftet är att bidra till att utsläppen i Uppsala minskar.

– Det här är en vecka som är till för hela Uppsala, alla Uppsalabor är välkomna. Att temat är hållbar livsstil och hållbar konsumtion är för att det är en del av allas liv, allas vardag. Alla kan verkligen relatera, säger Amanda Midhamre, projektledare för klimatveckan.

”Vi måste ställa om hela samhället”

Klimatveckan i Uppsala lanserades 2019 och hölls samma år för första gången. Sen valde kommunen att ställa in eventet under 2020 när pandemin slog till i mars.

– Vi valde att lägga krut på 2021 istället och nu har vi ju haft mycket tid att planera. Att det blir digitalt är naturligt när vi befinner oss mitt i en pandemi. Alla måste vi ta hänsyn.

Amanda Midhamre beskriver veckan som ett sätt att inspirera Uppsalas invånare att engagera sig i klimatfrågor.
– Inom Uppsala kommun har vi ett gediget klimat- och hållbarhetsarbete. Vi kände att vi måste göra något som riktar sig till våra invånare, bjuda på inspiration och verktyg för att leva mer hållbart. Det går att leva mer hållbart och samtidigt få en rikare livsstil, säger hon och fortsätter:

– Uppsala är ju en av de ledande städerna i Sverige när det kommer till klimat. Vi var världens bästa klimastad 2018, och Sveriges bästa klimatsttad 2020. Uppsala har ambitiösa klimatmål med ett fossilfritt 2030 och att vara klimatpositiva 2050. Men där är det en lång bit kvar att gå, vi måste verkligen ställa om hela samhället för att det ska funka.

Publicerad:

LÄS VIDARE