Stjärnkock anklagas för sextrakasserier mot personalen

Publicerad 2020-11-02

En svensk stjärnkock anklagas för återkommande sexuella trakasserier och övergrepp mot unga anställda kvinnor.

Han ska bland annat ha bitit en 21-årig kvinnlig anställd i bröstet, uppger tidningen Dagens ETC.

– Hon grät och var jätteupprörd, berättar ett vittne.

Tidningen Dagens ETC har intervjuat ett dussin före detta och fortfarande anställda på stjärnkockens restaurang. De berättar om en vardag full av sexuella trakasserier och kränkningar, där nyanställda erbjuds karrärlyft om de går med på att ha sex.

– Tafsandet tillhör vardagen. Till slut reagerar man inte. Samtidigt känner jag mig skyldig, jag slog aldrig till honom när han gjorde allt det där, säger en kvinna.

Ingen av kvinnorna som tidningen intervjuat har polisanmält stjärnkocken. När de har vänt sig till andra chefer på restaurangen med klagomål har de fått höra att det är upp till dem själva att säga ifrån när stjärnkocken gör närmanden.

Trakasserierna har bland annat handlat om att stjärnkocken skickat dick pics, sex-sms och kommentarer om könshårets färg. Flera vittnar om att mannen tryckt sitt skrev mot deras rumpa eller daskat till deras rumpa eller bröst.

– Han gillar att trycka in ansiktet mellan brösten på kvinnor som har lite större bröst. Det har jag sett många gånger. Han trycker in ansiktet medan han låter som att han äter något gott, säger en manlig anställd.

Svenska stjärnkocken anklagas för återkommande sexuella trakasserier och övergrepp mot unga anställda kvinnor.

Vid ett tillfälle, i september 2017, gick han längre än så. Då körde stjärnkocken in sitt huvud mellan en 21-årig anställds bröst och bet henne hårt i ena bröstet, enligt flera vittnens uppgifter till Dagens ETC.

Dagen efter ska kvinnan ha sagt upp sig, och fått en stor summa pengar mot att hon skrev på ett tystnadskontrakt. När Dagens ETC pratar med kvinnan vill hon inte kommentera sin uppsägning.

Fler unga kvinnor berättar att de har gått med på att ha sex, men att de i dag ångrar sig.

– Det är så sjukt långt från allt jag står för. Jag är feminist, engagerad i kvinnofrågor, bryr mig om utsatta människor, och sedan kan jag inte ens själv stå upp mot en jävla gubbe, säger en anonym före detta anställd kvinna.

Genrebild.

Restaurangens vd förnekar uppgifterna i Dagens ETC och skriver i ett mejl till tidningen:

”Vi vill understryka att det inte gjorts någon polisanmälan. Vd har ej fått information om dessa oegentligheter ni påstår har inträffat.”

Aftonbladet söker stjärnkocken för en kommentar. Restaurangens advokat säger till Aftonbladet:

– Vi tillbakavisar alla anklagelser som nu har basunerats ut, och dementerar helt och hållet.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, konstaterar att facket bara kan agera när de får kännedom om trakasserier.

– I många fall, såsom i det som vi har läst om idag, får vi inte kännedom om oegentligheter eftersom den utsatta personen helt enkelt inte vågar anmäla eller kontakta facket. Mitt tydliga budskap är att man alltid ska kontakta facket, säger Malin Ackholt.

Stjärnkocken har under dagen polisanmält Dagens ETC för grovt förtal, uppger hans advokat för Expressen.

Tidningen frågar vad anmälan är grundad på.

– Att de har publicerat en artikel med falska påståenden, och publicerat hans namn med osanna uppgifter.