Budgetnedstängning stoppad i USA

TT

Publicerad 2020-12-19

Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell. USA:s kongress röstade sent på fredagskvällen igenom en nödlösning som håller statsapparaten flytande till och med söndag.

I sista stund har USA lyckats undvika en nedstängning av hela landets statsapparat. USA:s kongress röstade sent på fredagskvällen igenom en nödlösning som håller statsapparaten flytande till och med söndag.

En temporär statsbudget löper ut på fredagskvällen, amerikansk tid – och med bara några timmar kvar innan deadline förlängde kongressen nödlösningen i ytterligare två dagar, till den 20 december. President Donald Trump skrev senare under beslutet.

USA:s kongress har nu helgen på sig att komma överens om en permanent budget för det kommande året – innehållandes ett enormt virusstödpaket på 900 miljarder dollar.

– Jag tror att alla sidor känner att vi gör framsteg gällande ett stort hjälppaket som kommer att löpa under ett helt år, sade Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell, strax innan nödlösningen röstades igenom.

USA:s budgetförhandlingar är ofta utdragna och svåra. I år kompliceras de dessutom av försöken att få in hjälppaketet. Landets budget skulle egentligen ha antagits till den 1 oktober, då USA:s brutna räkenskapsår startar. Men då gjordes i stället en korttidslösning som ersattes av ännu en – och som har hållit statsapparaten flytande sedan dess.