Nytt bottennapp för Liberalerna i årets sista väljarbarometer

Krisen fortsätter för Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabuni.

I Aftonbladet/Demoskops sista väljarbarometer för i år får partiet 2,8 procent, den näst lägsta noteringen någonsin.

– Det är ett väldigt allvarligt läge och det är svårt att förstå vad de ska göra nu, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Den förre V-ledaren Jonas Sjöstedt hånade i söndags Liberalernas låga väljarstöd på Twitter. I en tweet från sitt nya hemland Vietnam skrev han: ”Tar en Bia Hoi på söndagskvällen. Enormt populär vietnamesisk färsköl på fat a 3-4 kronor glaset. Inte särskilt stark, bara någon procent mer än Liberalerna”.

Nu kommer en ny smäll för partiet. I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för december, årets sista, får partiet stöd från 2,8 procent. Det är den näst lägsta noteringen någonsin för partiet i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer.

Partiledaren Nyamko Sabuni (L).
Partiledaren Nyamko Sabuni (L).

Enligt mätningen är de liberala väljarna oroliga för att lägga sin röst på partiet.

– I den här mätningen har väljarna svarat att de inte vågar rösta på Liberalerna om det vore val i dag, de menar att det skulle vara en bortkastad röst, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Karin Nelsson, vd för Demoskop.
Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Orsaken till tappet förklaras bland annat med Liberalernas hållning i regeringsfrågan, att partiet inte längre uppfattas som relevant och att partiledaren Nyamko Sabunis ledarskap inte har gynnat partiet.

Liberalerna väljer att kommentera resultatet via mejl:

”Det är dåliga siffror och ett mycket tufft läge för vårt parti. Vi har legat lågt i opinionen sedan regeringsbildningen. Att återskapa förtroende hos liberala och allmänborgerliga väljare tar tid”, skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

Den lägsta noteringen som Liberalerna tidigare fått var 2,7 procent, vilket var under maj och juni i år.

M:s bästa sedan 2018

Även Kristdemokraterna tappar i väljarbarometern för december och backar 1,2 procentenheter.

Moderaterna når sitt högsta stöd sedan valet 2018, 23,2 procent. En förklaring enligt Demoskop är tydligheten i frågor som rör lag och ordning.

Grafik
Grafik
Publisert:

LÄS VIDARE