Tre månader efter larmet – äldre får fortfarande ”bantarmat”

Foto: SVT Västerbotten / TT
Trots kritiken har matutbudet inte förändrats.
NYHETER

För tre månader sedan rapporterades det om matlådorna äldre i Skellefteå kommun får av hemtjänsten. Men trots en kritikstorm – där maten kallades ”bantarmat” – har fortfarande inget förändrats, skriver SVT Västerbotten.

Det var i januari i år som det för första gången rapporterades om matlådorna i Skellefteå kommun. SVT Västerbotten skickade måltiderna på analys – som visade att en portion lasagne från hemtjänsten bara täckte en femtedel av Livsmedelsverkets kalorirekommendation per dag.

Då väcktes hård kritik mot Skellefteå kommun. Frode Slinde, docent vid dietistprogrammet, kallade matportionen för ”bantarmat”.

– Det är lika mycket energi som i en kexchoklad, sade han till SVT Västerbotten då.

”Ingen skillnad”

Ansvarig politiker Kenneth Fahlesson (S) lovade då att åtgärder skulle vidtagas. Men tre månader senare har väldigt lite förändrats, avslöjas det nu. SVT Västerbotten har pratat med en person som jobbar i hemtjänsten.

Hon säger att matlådorna ser ut precis som de gjorde innan kritikstormen i januari.

– Det är ingen skillnad, det är precis som för tre månader sen. De gamla orkar inte äta sallad och efterrätt, de orkar knappt äta matlådorna som serveras, säger hon.

Kenneth Fahlesson lovar återigen att frågan kommer tas upp igen.

– Det är allvarligt om personalen inte tycker att det vi gjort är tillräckligt. Då måste vi göra mer, det här är inte godtagbart, säger han till SVT Västerbotten.

ARTIKELN HANDLAR OM