Obama har gjort comeback

Undvek i det längsta att kritisera Donald Trump

NYHETER

WASHINGTON. Tre månaders semester är över.

Nu har Barack Obama gjort comeback i offentligheten – men avstod från att kritistera Donald Trump.

Närmast kom han i en fråga om olagliga invandrare som inte vågar berätta om sin arbetsmiljö.

– Det är svårt under rådande omständigheter, svarade den förra presidenten.

1 av 2 | Foto: AFP

Denna text uppdateras...

Sedan Donald Trump svors in som president har hans företrädare Barack Obama hållit sig undan offentligheten. Under en tre månader lång semester har han bland annat seglat i Stilla havet och börjat skriva på sin biografi, precis som frun Michelle Obama.

Men nu är ledigheten över för den förra presidenten.

Under ett framträdande tillsammans med sex unga studenter på Chicagos universitet öppnade han med att skämta:

– Vad har hänt medan jag varit borta?

Framträdandet är det första av flera planerade samtal och föreläsningar i både USA och Europa, skriver New York Times.

Fria frågor

Donald Trump har gång på gång kritiserat sin föregångare under sina 95 dagar som president. Men under samtalet undvek Barack Obama i det längsta att kritisera sin efterträdare.

Han har flera gånger tidigare uttryckt hur tacksam han varit över hur hans egen föregångare, George W Bush, avstod från att kritisera honom när han tillträdde som president 2009. Men Bush drog sig också tillbaka från offentligheten när han avgick.

Samtalet med de sex studenterna pågick i en dryg timme och fokuserade på hur man ska få unga att engagera sig i samhällsfrågor. Men studenterna var fria att fråga precis vad de ville.

Närmast kritik mot Donald Trump kom när en av studenterna tog upp en fråga om immigration och olagliga invandrare. Sedan valet hade forskningsstudenten Ramuel Figueroa fått allt svårare att få illegala invandrare från Latinamerika att medverka i hans forskningsstudie och få dem att prata öppet om sin dåliga arbetsmiljö.

”Alla som ser problem med immigration är inte rasister”

– Förmågan att bygga förtroende och relationer är det som gör skillnad. Det är svårt under rådande omständigheter, men det går, svarade Barack Obama.

Han fortsatte med att invandring är en fråga som blir infekterad på grund av ”passion och ibland desinformation”.

– Det är viktigt för de som, som jag, stöttar en invandringsreform och vägar till medborgarskap för dem som är här, att inte förutsätta att alla som ser problem med det nuvarande immigrationssystemet automatiskt är rasister.

– Och för dem som är bekymrade över illegal arbetskraft som kommer hit, oavsett om det är över gränsen eller mer typiskt, nuförtiden, personer som stannar efter att visum gått ut, är det också viktigt att förstå i hur stor utsträckning det framför allt är familjer som söker ett bättre liv för sina barn, säger Barack Obama under sitt första offentliga framträdande efter att Trump tillträtt.

ARTIKELN HANDLAR OM