Hammarattacken vid Notre-Dame

Farid Ikken, 40, misstänks för hammar-attacken

Bodde flera år i Sverige – jobbade som journalist

Av: 

Johan Tollgerdt

Jill Sjölund

NYHETER

PARIS/STOCKHOLM. Massip Farid Ikken, 40, misstänks vara den man som attackerade en polis med en hammare framför Notre Dame i Paris.

Han har bott i Sverige och jobbat för Sveriges Radio.

– Han har studerat och jobbat som journalist i Sverige, bekräftar professor Arnaud Mercier.

Enligt AFP har Ikken svurit trohet till IS i ett videoklipp.

Strax efter 16.30 på tisdagen kom rapporter om skottlossning i Paris, i området kring katedralen Notre Dame, som är en populär turistattraktion.

En man beväpnad med en hammare ska ha gått till attack mot en polis som patrullerade området tillsammans med två andra poliser.

Angriparen sköts i bröstet av en kollega till den polisman som angreps. Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb säger att angriparen ska ha ropat ”det här är för Syrien”.

Gärningsmannen var även beväpnad med köksknivar och andra ”osofistikerade vapen”, uppger inrikesministern enligt AP.

Efter att han blivit skjuten sa han att han var ”kalifatets soldat”, skriver nyhetsbyrån AFP som citerar en källa nära utredningen. Under onsdagen placerades han i polisförvar på sjukhuset för att förhöras.

Gifte sig med en svenska

Enligt franska medier är den misstänkte gärningsmannen Massip Farid Ikken, 40, född i Algeriet. 2004 gifte han sig med en svensk kvinna och flyttade till Sverige. Men de skilde sig redan året efter. Ikken flyttade runt flera gånger de närmaste åren. Han bodde främst i olika delar av Stockholm, men även i Uppsala.

I oktober 2013 flyttade han tillbaka till Algeriet, enligt folkbokföringen.

Massip Farid Ikken ska ha studerat till journalist i Stockholm mellan 2006 och 2008, skriver franska nyhetskanalen LCI. Han har även studerat journalistik i Uppsala.

Praktik hos Sveriges Radio

Sveriges Radio bekräftade under onsdagen att en person med samma namn som den utpekade attentatsmannen var praktikant hos dem under sex veckor 2010. Under perioden var han placerad i Göteborg. Efter avslutad praktik 2010 ska han enligt Sveriges Radio inte ha haft någon anställning hos dem.

– Mannen jobbade som frilansjournalist för olika tidningar och radio i Sverige mellan åren 2009 och 2010, säger Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikation vid Universitet ”Paris 2 Assas”.

Han ska ha varit verksam i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

– Därefter ska han ha tagit en master vid universitetet i Uppsala, säger Arnaud Mercier till Aftonbladet.

40-åringen har bland annat drivit en frilansbyrå och arbetat för Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning. 2009 fick han ett journalistpris av EU-kommissionen för en artikel om asylsökande som inte har rätt till sjukvård. I ett pressmeddelande sa han att han tyckte det var glädjande att så viktiga ämnen som diskriminering och mångfald uppmärksammas, enligt Journalisten.

Enligt Mercier ska Ikken bland annat ska ha skrivit om sitt hemland Algeriet i den svenska pressen.

Enligt Daily Mail hade han inget brottsregister men han ska tidigare ha uttryckt intresse för jihad på internet. Under en period när han bodde i Algeriet skrev han bland annat om terrorism för olika nyhetsmedier, enligt tidningen.

Inte minsta spår av islamism

Efter att ha lämnat Sverige för ett par år sedan, återvände Massip Farid Ikken alltså för ett kort tag till Algeriet. Därefter begav han sig till östfranska staden Metz för att doktorera, där professorn bodde vid den tiden.

Mercier lärde känna mannen 2013 och har träffat honom minst ett dussintal gånger under en timme varje gång.

– Jag kanske är blåögd. Men det fanns inte minsta spår av att han var islamist. Han hade inget skägg och bar inga speciella kläder.

– Han har aldrig sagt ett ont ord om Sverige och han gillade att vara journalist, säger Mercier.

Strax därpå flyttade universitetsläraren till Paris.

En dag berättade Farid Ikken för honom att han också skulle flytta till Parisregionen och det gjorde det lättare för dem att fortsätta träffas.
Senast de sågs var sommaren 2016.

– Mannen sa då att han bland annat livnärde sig på att översätta skrifter från svenska till arabiska.

”En trevlig man”

Den misstänkte gärningsmannen har svurit trohet till IS i ett videoklipp, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till en källa nära utredningen.

Det skrivs i fransk media att mannen ska ha varit mycket ensam och att det ska ha varit en anledning till att han kan ha hamnat i dåliga kretsar.

– Jag tycker det som hänt vid Notre Dame i Paris är mycket tragiskt. För mannen var en mycket rar människa och det skäms jag inte för att ha skrivit på sociala medier i dag, säger Arnaud Mercier som under tisdagskvällen gav flera intervjuer även i fransk media.

Efter uttalandet drabbades Mercier av ett 30-tal rasistattacker på sociala medier, vilket gör honom ledsen och upprörd.

– Det finns rasister över allt. Men jag hävdar fortfarande att detta var en trevlig man som inte förtjänade ett så här dåligt öde.

Svenska Säpo har inte kontaktats om Ikken.

– Den här personen är inte känd av oss sedan tidigare. Vi är inte involverade mer än att vi följer händelseutvecklingen för att se om det finns bäring för våra verksamhetsområden, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, till TT.

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hammarattacken vid Notre-Dame

LÄS VIDARE

Attackerade polis med hammare vid Notre Dame – sköts ned

ÄMNEN I ARTIKELN

Hammarattacken vid Notre-Dame

Paris

Våldsbrott

Frankrike