Anhållen misstänkt för medhjälp till mordet i Kalamark

NYHETER

Livstidsdömde Kaj Linna beviljades resning i Kalamarksfallet och en ny rättegång är planerad till i maj.

Under den återupptagna förundersökningen har brottsmisstankar riktats mot en man i 45-årsåldern som tidigare förekommit i utredningen.

I dag anhölls mannen misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån, uppger Åklagarmyndigheten.

1 av 4

Mot sitt nekande dömdes Kaj Linna 2005 för det uppmärksammade mordet i Kalamark.

Han beviljades resning i december 2016 och i samband med det öppnades förundersökningen upp på nytt. I mars 2017 begärde åklagare Jens Göransson att en ny rättegång ska hållas.

Man misstänkt för medhjälp

Under den pågående förundersökningen har misstankar riktats mot en man i 45-årsåldern. Åklagarmyndigheten uppger att den mannen, som förekom även i den ursprungliga utredningen, nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån.

Om den misstänkte mannen begärs häktad måste det senaste ske på lördag klockan 12.

Bröder attackerades

Mordet i Kalamark inträffade 2004 då två bröder attackerades på sin gård.

Den äldre brodern, Roger Lindberg, misshandlades till döds i en lada. Gärningsmannen tejpade för offrets mun och täckte över kroppen. Den yngre brodern misshandlades inne i bostaden.

Kaj Linna dömdes trots att det inte fanns någon teknisk bevisning som band honom till platsen. I podcasten ”Spår” framkom det att åklagarens kronvittne lämnat felaktiga uppgifter i rätten.

Den nya hovrättsförhandlingen om Kalamarksärendet är planerad att hållas i maj.

Åklagarmyndigheten ville inte lämna några ytterligare kommentarer om utvecklingen i fallet.

FAKTA

Kalamarksfallet


▸ Kvällen den 14 april 2004 kom bröderna Roger Lindberg, 59, och Sune Lindberg, 57, hem till sin gård i Kalamark, i Norrbotten, efter en middag hos goda vänner. När Roger gick till ladugården för att ge djuren mat överfölls han och misshandlades svårt med en träregel. Gärningsmannen tejpade för hans mun, täckte kroppen med fodersäckar och en omkullvält skottkärra.
▸ Sedan fortsatte den maskerade mördaren in i huset där han hotade, misshandlade och band Sune Lindberg, som är handikappad.
▸ Innan han lämnade gården stal gärningsmannen några tusen kronor som bröderna hade hemma. I nästan två dygn låg Sune Lindberg skadad innan hemtjänsten hittade honom. Brodern Roger hittades död i ladugården med tydliga tecken på kvävning.
▸ I början av utredningen anhölls en 33-åring från Luleå men senare riktades misstankarna mot Kaj Linna.