Räddade sig med pizzaspade när kollegan gick till attack med yxa

NYHETER

Praktiken på en pizzeria i Mellansverige höll på att sluta i tragedi.

Darin, 29, blev dödshotad av sin kollega, som senare gick till attack med en köttyxa.

Räddningen – att Darin lyckades knuffa bort honom med en pizzaspade.

– Jag gråter flera gånger om dagen, och ser honom framför mig när jag ska sova. Men jag är glad att jag lever idag, säger Darin.

Foto: Björn Lindahl
Darin räddade sig med en pizzaspade.

Den våldsamma händelsen inträffade i fredags, den 13 oktober.

Darin, 29, kom till jobbet vid niotiden på morgonen och ställde sig för att baka bröd till lunchen. I knappt två veckor hade han gjort praktik på pizzerian i en stad i Mellansverige.

”Jag kommer döda dig ikväll”

Kort därpå kom kollegan in. Han verkade arg, säger Darin.

– Han gick till salladsbaren och smällde ner kantinerna hårt. Jag sa att du behöver inte göra så hårt, jag kan fixa salladen om du vill.

Sedan uppstod en het ordväxling mellan kollegan och Darin, som övergick i dödshot. Han ville först ’göra upp’ utanför pizzerian.

– Han sa flera gånger att han skulle döda mig. När han gick ut genom dörren sade han att ’jag kommer döda dig ikväll’, säger Darin.

Puttade undan med pizzaspade

Sedan fortsatte Darin att baka bröd, efter att ha blivit lugnad av de andra i personalen. Pizzerian hade ännu inte hade öppnat för dagen.

Men bara minuter senare kom kollegan tillbaka in genom dörren.

– Han tog fram en köttyxa och sa att ’nu ska jag döda dig på riktigt.’ Han gick mot mig snabbt, jag tog tag i en pizzaspade och puttade undan honom med den. Sen kom han mot mig en gång till och slog yxan, men jag duckade. Hade jag inte flyttat mig så snabbt hade han huggit mitt huvud i två delar. Det var med full kraft, säger Darin.

Leds av åklagare

Polisen kom snabbt på plats och grep kollegan. Brottsrubriceringen är försök till grov misshandel samt olaga hot. På måndag förmiddag hade fallet överlämnats till åklagare, men ingen åklagare hade ännu utsetts.

Darin slutade på pizzerian och lämnade staden samma dag. Han är rädd för mannen, som fortfarande är brottsmisstänkt men inte sitter frihetsberövad.

Darin hävdar att han utsatts för ett mordförsök, och är besviken på att det inte utreds som det.

– Det var en köttyxa. Några decimeter stor, med svart handtag. Den är till för att skära köttben med. Hade jag träffats finns det ingen chans att jag hade levt idag. Men hade jag blivit skadad hade de tagit det på större allvar, säger Darin.

Vågar inte bo kvar

Darin har en lägenhet i staden, men där vågar han inte bo kvar. Direkt efter händelsen flyttade han ett andrahandsboende i en annan stad.

Darin kommer från irakiska Kurdistan, men har bott i Sverige i hela sitt vuxna liv. Nu kommer han leta efter en ny sysselsättning.

– Jag är inte trygg. Jag gråter flera gånger om dagen, och ser honom framför mig när jag ska sova. Men jag är glad att jag lever idag, säger Darin.

 

Aftonbladet har varit i kontakt med ägaren till pizzerian, han vill inte medverka i artikeln. Darin heter egentligen något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott