Säpo: Barn till nazist håller på att radikaliseras

Säkerhetspolisen, Säpo, bedömer att ett barn till en nazist i Nordiska motståndsrörelsen har utvecklat extrema åsikter, enligt handlingarna i en vårdnadstvist.

Pojken ska ha förnekat Förintelsen, hyllat Adolf Hitler och uttryckt sig rasistiskt i skolan.

Säpo befarar att han ”befinner sig i en radikaliseringsprocess”.

Säpos orosanmälan till socialtjänsten har bifogats handlingarna i ett tvistemål där pojkens mamma kräver ensam vårdnad. Enligt stämningsansökan anser mamman att pappan – som är verksam inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR – inte är lämplig som vårdnadshavare.

Föräldrarna har i dag delad vårdnad om pojken. Mamman säger sig inte dela pappans människosyn och ska under flera år ha försökt att förhindra att sonen tar intryck.

Men nyligen ska pojken ha gett uttryck för sin fars åsikter, enligt tingsrättshandlingarna. Pojken uppges bland annat ha ifrågasatt Förintelsen, bråkat och riktat rasistiska kommentarer mot mörkhyade elever i skolan. Mamma säger sig vara orolig för både pojkens skolgång och hans utveckling.

En hotbild

I stämningsansökan påpekar mammans advokat även att pappans politiska engagemang innebär en hotbild. Det finns, enligt advokaten, en risk för att mannen utsätts för ”attacker och attentat i hemmet” vilket skulle drabba sonen om han bodde där.

Efter att båda föräldrarna vänt sig till myndigheterna inledde socialtjänsten en utredning. Under utredningstiden kom Säpo in med sin orosanmälan.

Där beskrivs NMR som en organisation som kämpar för ”den vita rasens överlevnad och inrättandet av en nordisk nationalsocialistisk republik”.

”Drillas” av sin far

Säpo bedömer att pojkens situation är ”oroande” och att han ”befinner sig i en radikaliseringsprocess”.

”Informationen pekar på att XX på senare tid betett sig väldigt annorlunda och inte varit sig själv. Han har börjat få en stark vilja att bli som sin far och drillas av densamma till att bejaka NMR:s tankar och idéer”, skriver Säpo och fortsätter:

”Informationen säger att han är utsatt för regelbunden påverkan om nationalsocialistiska föreställningar.”

Pojken ska dessutom, enligt Säpos uppgifter, ”i sociala sammanhang ha hyllat Adolf Hitler”.

Publisert:

LÄS VIDARE