Nordkorea: Hotet om vätebomben är ”bokstavligt”

avOskar Forsberg

En nordkoreansk talesperson går nu ut och varnar världen.

Varningen består i att alla måste tolka landets hot om kärnvapentest ”bokstavligt”.

– Nordkorea har alltid gått från ord till handling, säger talespersonen Ri Yong Pil till CNN.

Den amerikanska tv-kanalen CNN genomförde nyligen en intervju med en talesperson för den nordkoreanska regimen på plats i Pyongyang.

Talespersonen Ri Yong Pil kommenterade bland annat talet som Nordkoreas utrikesminister, Ri Yong Ho, höll i FN:s generalförsamling för omkring en månad sedan.

”Har alltid gått från ord till handling”

I talet uppgav utrikesministern att Nordkorea hade planer på att testa en kraftfull vätebomb över Stilla havet.

Ri Yong Pil sa till CNN att planerna inte ska avfärdas.

– Utrikesministern är väldigt väl införstådd med vår store ledares avsikter, så ni borde tolka hans ord bokstavligt, sa han och tillade:

– Nordkorea har alltid gått från ord till handling.

Landet har tidigare genomfört sex tester av kärnvapen. Den kraftigaste detonationen inträffade i september. Diktaturen hävdade då att man testat en vätebomb.

Ingen diplomati

Talespersonen Ri sa till CNN att kontakterna mellan USA och Nordkorea är obefintliga, trots att USA:s utrikesminitser Rex Tillerson tidigare sagt att man talar med varandra.

– USA talar om ett militärt alternativ och övar. De pressar oss på alla fronter med sanktioner. Om ni tror detta kommer leda till diplomatiska förbindelser, så misstar ni er, sa han.

I söndags kommenterade president Trump det senaste i utvecklingen kring relationerna med Nordkorea i en intervju med tv-kanalen Fox.

Han sa där att USA är beredda ”på vad som helst” när det gäller diktaturen.

– Vi får se vad som händer. Vi är så förberedda, sa han och fortsatte:

– Du hade fått en chock om du insåg hur totalt förberedda vi är.

Talade med Xi i telefon

Trump ska besöka Sydkorea nästa månad under sin resa till Asien. Enligt uppgifter till CNN kommer presidenten besöka gränsen mot Nordkorea.

Under onsdagen talade Donald Trump i telefon med Kinas president Xi. De två ledarna ska bland annat ha diskuterat Nordkorea och handel. Något som den amerikanska presidenten senare också twittrade om.

ARTIKELN HANDLAR OM