Misstänkt bombman fångad på bild

NYHETER

Polisen släpper nu en bild på den person som ska ha sprängt entrén till polishuset i Helsingborg. En övervakningskamera vid entrén har fångat en person strax före sprängningen. Polisen behöver nu hjälp att identifiera denne.

– Om man känner igen personen eller föremål på bilden ska man ringa 114 14 och tipsa oss, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör polisen.

1 av 8 | Foto: Polisen
Här är bilden på den misstänkte gärningsmannen.

Polisen har ännu inte gripit någon för sprängningen av entrén till polishuset i Helsingborg. Nu är analysen av bilder från övervakningskameran vid entrén klara. Där syns en person vid entrén. Polisen misstänker att det är gärningsmannen som fångats på bild.

– Bilden är tagen vid entrén strax innan sprängningen, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen känner inte igen personen på bilden och har därför beslutat att ta hjälp av allmänheten.

– Vi har analyserat bilden. Nu har vi gjort bedömningen att vi behöver allmänhetens hjälp.

Bär en stor väska

Polisen hoppas att publiceringen av bilden ska leda till ett gripande.

På bilden ses en person som bär på en stor väska. 

– Personen har med sig en väska som liknar en kylväska, säger Ewa-Gun Westford. 

– Känner man igen personen eller saker denne har med sig ska man ringa 114 14. Vi är i stort behov av hjälp från allmänheten, säger Ewa-Gun Westford.

På bilden ses en person placera, vad som förefaller vara en kylväska, på marken vid entrédörren. 

– Det är sannolikt så att sprängladdningen var placerad i väskan, säger Tommy Lindén, utredningschef polisen Helsingborg. 

Tillvägagångssättet liknar det som gärningsmännen använde vid sprängattentatet mot Rättscentrum i Malmö den 30 november 2014. Då totalförstördes entrén till polishuset och andra hus i området fick stora skador. 

På övervakningskamera vid Rättscentrum kunde man se hur två personer placerade en kylväska utanför entrén - tände på en synlig stubin - och sedan sprang därifrån.

Fallet med bomben mot Rättscentrum är inte löst. Tommy Lindén utesluter därför inte att det kan röra sig om samma personer som ligger bakom sprängningen av entrén till Helsingborgs polishus.

– Det finns vissa parallella uppgifter så det är intressant att titta på den likheten. Samtidigt är det viktigt att inte låsa sig vid det. Vi tittar objektivt och förutsättningslöst på allt material, säger Tommy Lindén.

ARTIKELN HANDLAR OM