Fler gripna i kronprins Mohammed bin Salmans utrensning

NYHETER

Kronprins Mohammed bin Salmans utrensning fortsätter.

Nya gripanden har nu genomförts i Saudiarabien i vad som kallas en ”regelrätt kupp”.

Uppåt hundra personer kan komma att fängslas, enligt Reuters.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Mohammed bin Salman.

Bilder på saudiska prinsar som sover på madrasser på Ritz Carltons matsalsgolv sprids nu över världen. Bland annat miljardären prins Al-Waleed bin Talal, en av världens rikaste män med en förmögenhet på 160 miljarder kronor.

I helgen genomfördes en rad razzior där kungligheter, ministrar och andra högt uppsatta män i kungadömet omhändertagits på kronprins Mohammed bin Salmans order.

Experter kallar händelsen för en historisk kupp.

– Beskedet är att allt som brukade vara Saudiarabien inte längre finns kvar. Det här är en revolution, sa en annan källa inom den saudiska regeringen till Guardian.

Dussintals personer greps i helgen och sattes i husarrest. Nu rapporteras att ännu fler personer gripits i kronprinsens utrensning under onsdagen. Källor uppger för Reuters att ”ett antal individer” gripits och att antalet misstänkta som frihetsberövas kan komma att stiga till ett hundratal.

Nyhetsbyråns källor uppger också att flera tusen bankkonton spärrats för att frysa tillgångar. Totalt ska det nu röra sig om närmare 1 700 konton, enligt Reuters.

De personer som frihetsberövats ska alla vara misstänkta för bland annat korruption och pengatvätt. Kronprinsen är själv chef för den anti-korruptionsmyndighet som instiftats i samband med massarresteringarna i helgen.

Gripandena har också setts av experter som ett drag från Mohammed bin Salman för att säkra sin makt. Han är den mest sannolika arvtagaren till makten i landet som i dag styrs av hans far Kung Salman, 81.

Så sent som i somras tog den 32-årige kronprinsen över positionen som tronföljare från sin kusin Mohammed bin Nayef.

Vem är Saudiarabiens nye kronprins? 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM