Daniel Friberg

Här är nya extremhögerns nyckelpersoner

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Extremhögern med amerikanen Richard Spencer i spetsen har ställt in sin konferens i Stockholm i helgen.

Konferensens organisatör, högerextreme Daniel Friberg, var tidigare vd i gruvbolaget Wiking Mineral.

Det är ett bolag som fört aktieägarna bakom ljuset, visar nu Aftonbladet/SvD:s granskning.

Den nya extremhögern säger att alla raser är lika mycket värda.

I själva verket har de samma mål som nazismen.

Det visar Aftonbladets granskning av fyra nyckelpersoner inom Nordisk alternativhöger och gruvbolaget Wiking Mineral.

Nordisk alternativhöger försöker ändra på svenskarnas bild av vem som är rasist. Deras hemsida lanserades i maj 2017 av Daniel Friberg, Christoffer Dulny och amerikanen Richard Spencer, som kallar sig identitärer.

Identitärerna tar ofta avstånd från nazismen och dess språkbruk. Men de har samma mål som nazisterna - ett vitt Norden (se faktaruta här intill).

Vägen till politisk framgång för Friberg, Dulny och Spencer går inte i första hand via politiken. I stället vill de vinna det som de kallar ”metapolitiken” - slaget om hur folk tänker.

– Jag tror inte på vit överhöghet - jag tror på etnopluralism. Det betyder att varje etnisk grupp i världen har rätt till självbestämmande och autonomi, sade Friberg nyligen till tidningen BuzzFeed.

Fram till för ett år sedan var Daniel Friberg vd för gruvbolaget Wiking Mineral. Bolaget är en viktig pengakälla för de svenska identitärerna, och grundades av den högerextrema affärsmannen Patrik Brinkmann.

Aftonbladet/SvD:s granskning av Friberg, Brinkmann, Dulny och Spencer visar hur tydliga kopplingar dessa ”antirasister” har till nazismen, trots att de själva förnekar det.

Daniel Friberg är vice ordförande för Nordisk alternativhöger. Han var i tonåren medlem i nazistiska Nationell ungdom, som var Svenska motståndsrörelsens ungdomsförbund. 1999 hängdes han ut som en av 62 nazister av Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Expressen. Vid denna tid gav han ut tidningen Framtid. Kort därefter började han arbeta med Svenska motståndsrörelsens tidning Folktribunen, men efter hans kritik mot redaktören Klas Lund (SMR:s dåvarande ledare) uteslöts Friberg, enligt boken ”Det vita fältet: samtida forskning om högerextremism”. Sedan 2001 har han i stället drivit bokförlag under olika namn med målet att sprida ett rasideologiskt tänkesätt, men utan att använda nazistisk retorik.

Daniel Fribergs skickar en skriftlig kommentar till våra uppgifter:

– Varken Nationell ungdom eller Svenska motståndsrörelsen var ”nazistiska” under perioden jag var medlem där, dessa rörelser radikaliserades först senare.

Patrik Brinkmann grundade gruvbolaget Wiking Mineral 2005. I april 2009 försökte han få det tyska nazistpartiet NPD att sluta kritisera judar och i stället bli muslimfientliga, enligt Sveriges Radio. Partiet gick inte med på det.

På en bild från 2012 poserade han med Vera Oredsson, som på 1970-talet ledde nazistiska Nordiska rikspartiet och i dag är aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Patrik Brinkmann hävdar i ett mejl till Aftonbladet att uppgiften om hans koppling till NPD är felaktig. Så här kommenterar han uppgifterna om Oredsson:

– Hon är faktiskt en gammal trevlig dam som intresserar sig för människor som har det svårt och folk som förföljs på grund av sina åsikter.

Christoffer Dulny är ordförande för Nordisk alternativhöger. Han har i kommentarsfälten på nordic.altright.com hyllat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. I juli 2017 skrev en anonym person om den "ärorika" Nordiska motståndsrörelsen, varpå Dulny svarade att "de är bra personer".

Dulny svarar inte på Aftonbladet/SvD:s frågor. I stället skickar han ett sms där det står ett enda ord: ”hanrej”.

Amerikanen Richard Spencer är strategisk rådgivare för Nordisk alternativhöger och ordförande för amerikanska högerextrema National Policy Institute. Han brukar utpekas som den som skapade begreppet alt-right (alternativ höger) 2010.

Vid ett möte i Washington i november 2016 avslutade Spencer med att ropa "hell Trump, hell vårt folk, hell seger". Mötesdeltagarna skrek tillbaka.

Spencer deltog i nazimarschen genom amerikanska Charlottesville i augusti 2017.

Aftonbladet/SvD har sökt Spencer via mejl med frågor om hans medverkan i Charlottesville och mötet i Washington, men får i stället svar från Evan McLaren som är vd för National Policy Institute:

– Dessa frågor har besvarats många gånger, skriver han.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Friberg

Charlottesville

NPD

Svenska motståndsrörelsen

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism