Ensamseglare hittad efter stor räddningsinsats

Hade skrivit ”HELP” med mossa

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mannen skulle segla ensam till Spanien från Stockholm – men något gick väldigt fel.

Fem dagar efter avfärden hittades han skeppsbruten på en kobbe öster om Harstena.

– Vi blev väldigt förvånade att det gått så bra, det är som en modern Robinson Kruse-historia, säger Christer Haglund på sjö- och flygräddningscentralen.

1 av 4 | Foto: Kustbevakningen
Ensamseglaren vinkar till räddningshelikoptern.

Mannen hade köpt en segelbåt i Sverige och skulle segla den själv till Spanien. Hans första etapp var Stockholm-Malmö och i måndags stävade han ut från en småbåtshamn i Stockholms södra skärgård.

Knappt två dygn senare, under natten till onsdagen, skedde den sista kontakten med mannen i sin segelbåt på 31 fot. Då befann han sig på en position cirka 4,5 nautiska mil nordost om Arkösund. Efter det kunde anhöriga inte längre få tag på honom och larmade Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

– Det blåste väldigt mycket i onsdags, men vi körde igång med mobilspårning och började arbeta. Det var ett ganska stort sökområde inledningsvis, säger Christer Haglund på sjö- och flygräddningscentralen.

Stor sökinsats

Pejlingen av mannens mobiltelefon gav en sektor från Oxelösund i norr mot Harstena i söder.

Mannen beskrevs av anhöriga som en van seglare.

I sökarbetet började man kontrollera småbåtshamnar i området. Samtliga fartyg i området uppmanades att hålla utkik efter båten och rapportera in eventuella iakttagelser till Sjö- och flygräddningscentralen.

Kustbevakningens flygplan sattes in i arbetet. Även två av Kustbevakningens fartyg deltar i arbetet. Även helikoptrar deltar i insatsen. Personal från Sjöräddningssällskapet söker i hamnar på Gotland.

Men sökinsatserna under onsdagen kammade noll. Mannens segelbåt var spårlöst försvunnen och man befarade det värsta.

– Vi hade inte så stora förhoppningar, säger Christer Haglund.

Ny kontakt via en segeltillverkare

På torsdagen fick sjö- och flygräddningscentralen, via en segeltillverkare, kontakt med en tidigare ägare till segelbåten.

– Vi får då veta att en annan person haft kontakt med ensamseglaren och att han då uppgett en position cirka 4,5 nautiska mil öster om Harstena, han ska då ha sagt att han tog in vatten och ville in i hamn, säger Christer Haglund.

Sökarbetet intensifierades, men utan resultat.

På fredagsmorgonen hittade man husgeråd från en fritidsbåt i Kampsundet öster om Harstena. Det var bland annat en kudde, brädor och en diskbalja.

Skrev med hjälp av mossa

Man fortsatte att göra fynd under förmiddagen.

– En av Sjöfartsvekets räddningshelikoptrar ser plötsligt ett båtskrov och en person som står på en ö och viftar med en röd flytväst. På marken har han skrivit ”HELP” med hjälp av mossa.

Mannen, som är rysk medborgare, var vid god vigör. Hans båt hade gått på ett grund och sedan drivit upp på ett skär. Själv hade seglaren simmat till en kobbe bredvid, cirka 3,5 nautiska mil (6,5 kilometer) söder om Harstena.

– Det är helt osannolikt. Vi blev väldigt förvånade att det gått så bra, det är som en modern Robinson Kruse-historia, säger Christer Haglund.

Helikoptern kunde landa på ön och mannen flögs till Universitetssjukhuset i Linköping för kontroll.

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

LÄS MER:
Spökskeppen driver runt på världshaven


Livbåten vid världens ände

Publicerad: