Någon stal från Berits dotters gravplats

avMalin Wigen

NYHETER

I tretton år har ängeln i brons fått stå orörd på gravplatsen där Berit Renbergs dotter Tindra ligger begravd. Men nu har någon tagit den.

– Någon ansåg sig ha mer nytta av den, men den tillhör endast Tindra, säger Berit.

1 av 4 | Foto: Privat
Berit och Tindras storebror vid graven.

År 2004 begravde Berit Renberg, från Hedemora, sin dotter Tindra som dog i magen i den åttonde månaden. Berit fick rådet att begrava henne vid en nära släkting och valet föll på Berits döda pappa, Tindras morfar, som ligger begravd i Bromma i Stockholm.

Berit ville ge sin dotter något personligt och fann en bronsängel.

– När vi några månader senare fick möjlighet att köpa denna ängel i gjuten brons, kändes det så rätt. Ängeln pekar på morfars namn med en kärlekspil, och påvisar det nära släktbandet, tryggheten för ett litet barn, säger hon.

Ängeln har stått på graven orörd i tretton år, fram till nu. I tisdags var Berits mamma på gravplatsen och gjorde en hemsk upptäckt – någon har stulit ängeln. Det enda som står kvar är dess förankringsstång.

– Bromma är familjens viloplats, men nu är tryggheten och fridfullheten med kyrkogårdens, den eviga vilans frid, bortblåst, säger hon och fortsätter:

– Vi skulle besöka den nu, till alla helgona-helgen, men kan inte förmå oss att se denna gravskändning.

”Respektera ett litet barn”

Berit har polisanmält händelsen och anmälan upprättades som misstänkt stöld och brott mot griftefriden. Enligt Åsa Wallentin vid polisen i Stockholm kommer de inte inleda förundersökning då det inte går att utreda brottet.

Berit hoppas att den som tagit ängeln lämnar tillbaka den dit den hör hemma.

– Någon ansåg sig ha mer nytta av den, men den tillhör endast Tindra.

Hon önskar också att man hör av sig till polisen om man sett något eller vet något om händelsen. Och hon har en hälsning den skyldige.

– Att inte en gravplats ska lämnas och få vara i fred är under mänsklighetens värdighet. Respektera ett litet barn, hennes syskon och övriga familj. Gör det enda rätta – återlämna Tindras bronsängel, låt henne och morfar fortsätta vila i frid, säger Berit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bromma

Brott