Hundratusentals tågade för ett enat Spanien

NYHETER

Flera hundra tusen människor samlades under söndagen på den stora boulevarden Passeig de Gràcia i centrala Barcelona i Katalonien under manifestationen för ett enat Spanien.

1 av 4 | Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Människor viftar med spanska flaggor vid en manifestation i Barcelona för spansk enighet.

Fördelningen mellan katalanska och spanska flaggor var ganska jämn, men ropen från folkleden är desto mer ensidiga. "Jag är spanjor, spanjor, spanjor" varvat med krav på att den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont ska sättas i fängelse.

Ett av skyltbudskapen summerade hela tillställningen: "Som Catalunya, somos España", det vill säga "Vi är Katalonien, vi är Spanien" på katalanska respektive spanska.

Trots den enorma folkmassan var stämningen lugn och närmast uppsluppen. Det var en skön, varm dag och de ambulerande öl- och vattenförsäljarna skär guld med täljkniv.

Gulrött flagghav

Arrangören Societat Civil Catalana (SCC) hade bett folk att ta med sig katalanska, spanska och europeiska flaggor och det har sannerligen hörsammats; ett gulrött flagghav vajar i solskenet. Temat för demonstrationen är "Vi är alla Katalonien! För samlevnad". SCC vill "återta den institutionella normaliteten" och manar till försoning.

– Det blir ingen demonstration för eller emot artikel 155, sade SCC:s viceordförande Álex Ramos till tidningen El País.

– Gatorna är till för alla, inte bara för separatisterna.

Flera toppolitiker deltog i demonstrationen. Bland annat representanter från tre oppositionspartier i Katalonien, inklusive den spanske premiärministern Mariano Rajoys konservativa parti. En av politikerna var Inés Arrimadas, gruppledare för mittenpartiet Ciudadanos i det numera upplösta katalanska parlamentet:

– I dag återvänder den tysta majoriteten till gatorna. Och vi vill ta tillbaka vår fredliga samlevnad, sade hon i TVE:s sändningar.

Många för nyval

Hon syftade på en liknande demonstration den 8 oktober i Barcelona då runt 350 000 personer deltog, enligt polisen.

52 procent av katalanerna är för att upplösa det katalanska parlamentet och hålla nyval, enligt en opinionsmätning som Metroscopia gjort för El País. 43 procent har motsatt uppfattning.

I en annan Madridtidning, El Mundo, publiceras på söndagen en mätning av Sigma Dos som visar att de katalanska separatistpartierna skulle förlora sin majoritet i Kataloniens parlament, fast med mycket liten marginal: 42,5 procent mot 43,4 procent för de partier som är emot självständighet. Mätningen är gjord måndag–torsdag och omfattar 1 000 personer.

ARTIKELN HANDLAR OM