Säkerhetsläcka på Heathrow utreds

1 av 2 | Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYR N
NYHETER

Londonflygplatsen Heathrow har inlett en undersökning, för att ta reda på hur ett usb-minne med hemlig och säkerhetsklassad information kunde hamna på en gata i den brittiska huvudstaden.

Minnet, innehållande 76 filer med kartor, videofilmer och olika dokument, var inte krypterat och krävde inget lösenord. Det hittades av en man som pluggade in det i en dator på ett bibliotek. När han såg vad det innehöll lämnade han det vidare till tidningen Daily Mirror.

Enligt tidningen fanns information om exakt vilken väg drottningen brukar ta till flygplatsen och säkerhetsarrangemangen runt hennes resor. Liknande uppgifter fanns också för regeringsmedlemmars och utländska dignitärers resor. Det gick vidare att hitta kartor över övervakningskameror och detaljer om elektroniska radarsystem som övervakar landningsbanor och stängsel runt flygplatsen.

Källor på flygplatsen uppger för tidningen att det är oklart om det rör sig om slarv med hemliga uppgifter eller om någon avsiktligt har samlat information.

Heathrow säger i ett uttalande att en översyn av alla säkerhetsarrangemang har inletts, liksom en utredning av hur uppgifterna kommit på drift.

ARTIKELN HANDLAR OM

Heathrow