Emma, 22, tvingades föda sitt barn i bilen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I början av februari stängde BB i Sollefteå ned, trots massiva protester från boende i närheten och personal.

Nu har den första familjen drabbats av det långa avståndet till närmaste BB.

Emma, 22 tvingades föda sin bebis i bilen.

Foto: Foto: PRIVAT

Emma bor i ett litet samhälle utanför Sollefteå, tillsammans med sin sambo och deras treåriga dotter. Samtidigt som nedläggningsprocesserna för BB i Sollefteå pågick, väntade den lilla familjen tillökning.

På torsdagsförmiddagen kände Emma att förlossningen var nära.

– Jag kände mig naturligtvis lite nervös inför den kommande resan till förlossningen, men ändå lugn eftersom att jag gjort det förut, skriver Emma i ett mycket uppmärksammat inlägg på Facebook.

Trodde att hon skulle hinna

För att komma till förlossningen i Örnsköldsvik, skulle familjen tvingas köra ungefär tolv mil, vilket tar ungefär en en timme och fyrtio minuter. Först hade Emma inte så täta värkar och tänkte att hon skulle hinna duscha innan hon gav sig av. Men plötsligt blev värkarna allt tätare så hon ringde och pratade med en barnmorska på förlossningen i Örnsköldsvik, dit det var tänkt att hon skulle bege sig.

– Hon undrade om vi skulle hinna, vilket jag trodde att vi skulle. Vi packar det sista, skjutsar dottern till barnvakten och åker hemifrån, skriver Emma på Facebook.

I bilen blev värkarna värre – och plötsligt gick vattnet. Emmas sambo ringde då förlossningen som i sin tur skickade en ambulans och en barnmorska.

”Kände att huvudet vill ut”

– Jag försökte knipa allt vad jag har för jag ville verkligen inte föda i bilen, samtidigt som jag hade panik.

Emmas sambo satte på högtalarfunktionen på telefonen så att Emma kunde lyssna på barnmorskans instruktioner.

– Samtidigt fick jag ännu en krystvärk och kände att huvudet vill ut.

Plötsligt får paret veta att en väg framför dem var avstängd på grund av vägarbete och att de måste ta en omväg. Emmas barn var på väg att födas och de hade cirka två mil kvar att köra till BB.

Trodde att dottern inte fick luft

Till slut var de tvungna att stanna vid vägen. Där födde Emma en liten flicka. Från att paret åkte hemifrån tills den lilla nyfödda dottern var ute, hade det gått drygt en timme.

Emma beskriver händelseförloppet som en mardröm och att hon kände sig panikslagen och väldigt otrygg. Mitt i chocken trodde hon först inte att dottern hade fått luft, vilket hon hade.

Ambulansen anlände tre minuter senare.

– Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt. Det var det värsta jag varit med om, ett trauma och ett mirakel på samma gång.

Emma och hennes lilla bebis mår förhållandevis bra efter förlossningen. Men familjen känner en stor ilska mot politikerna som beslöt att lägga ned förlossningen.

– Allt gick bra fysiskt men psykiskt då? Är inte det minst lika viktigt? Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta 2017? Fan ta er politiker, avslutar Emma sitt känslosamma Facebookinlägg.

Fotnot: Paret har gett Aftonbladet tillstånd att citera Emmas Facebookinlägg.

Publicerad:

LÄS VIDARE