Fox tog in svensk högerextremist som expertkommentator

avNivette Dawod

NYHETER

Den amerikanska tv-kanalen Fox Business anklagade CNN för att skönmåla Sverige – och intervjuade högerextremisten Ingrid Carlqvist som expert.

Men tittarna fick aldrig veta om Carlqvists engagemang i högerextrema kretsar, i stället kallades hon en ”svensk kolumnist”.

CNN och andra liberala medier rapporterar att det inte är någon kris i Sverige, efter att Trump tog upp kriminalitet i landet i sitt tal”, inledde Fox Business sitt inslag den 21 februari, efter att Donald Trump i ett kampanjtal pratat om ”vad som hände” i Sverige, utan att förklara vad han ansåg hade skett.

Därefter tog man upp det upplopp som inträffade i Rinkeby kvällen innan och frågade sig: ”Så vad är verkligheten?”.

Fox programledare gick sedan över till ”någon som finns på marken”, och introducerade Ingrid Carlqvist som presenterades som en svensk kolumnist.

Däremot uppgav kanalen aldrig att hon har ett engagemang i den högerextrema miljön, rapporterar Expo på sin nätsajt.

Bakgrund anges inte

Carlqvist uppgav i intervjun bland annat att Sverige har nått en ”kritisk massa” av invandrare som ”inte älskar Sverige eller det svenska folket”. Hon tog också upp Örebropolisen Peter Springare och sa att det pågår ett ”uppror” i Sverige för att ”människor är mycket rädda och oroliga”.

Att Carlqvist har varit en central person i det som Expo kallar ”den antimuslimska counterjihad-miljön” nämndes inte. Carlqvist har bland annat nyligen anklagat ”representanter för den etniska gruppen judar” i Sverige för att ligga bakom mångkulturen, en tes som svenska nazister ofta driver, enligt Expo.

Ingrid Carlqvist har också enligt Expo närmat sig den våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen och talat på fascistkonferensen Identitär idé i Sverige 2016. Under samma konferens 2017 var hon deltagare.

Nils Bildt framträdde

Senare samma vecka sändes nyhetsprogrammet ”The O’Reilly Factor” i Fox News, där en man vid namn Nils Bildt framträdde med titeln ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”, trots att varken UD eller Försvarsmakten kände till honom. Bildt, som utvandrade från Sverige 1994, sa att problemen i Sverige var stora och att ingen kunde diskutera frågor om invandring och kriminalitet öppet.

Efter att både UD och Försvarsmakten konstaterat att Nils Bildt inte hade något med dem att göra tog programledaren Bill O’Reilly upp kritiken i nästkommande program. Bilden av Sverige hade då hunnit debatteras i flera tv-kanaler och debatten efter Trumps tal var i full gång även här i Sverige.

– Svenska regeringen vet inte vem han är och kritiken mot oss är befogad. Vi skulle ha gjort klart att Nils Bildt inte har med svenska försvaret eller regeringen att göra. Vi bad den svenska ambassadören att medverka men fick nobben, sa programledaren i showen.

ARTIKELN HANDLAR OM