Daniel, 14, hittade Hitlers plan i mossen

1 av 2 | Foto: Henning Bagger/TT
Daniel Rom Kristiansen, 14, hittade tillsammans med sin pappa ett tyskt flygplan från andra världskriget som störtat i en mosse nära familjens gård. Kvar i planet fanns kvarlevorna av piloten och massor av ammunition­.
NYHETER

Ett jaktplan från Nazi­tyskland har hittats i en dansk mosse.

I flygplanet fanns pilotens­ kvarlevor och ammunition­.

– Jag är förvånad att vi hittade så mycket, säger Daniel Rom Kristiansen, 14, till tidningen Nordjyske.

Flygplanet från andra världskriget hittades i en mosse på Nordjylland, några­ mil från Ålborg. Tonåringen­ Daniel Rom Kristiansen och hans pappa­ gjorde det sensationella fyndet.

I vraket fanns både skarp ammunition från planets kulsprutor och kvarlevorna av den tyske piloten.

Försvaret kallades in

Vapenfynden gjorde att polis och hemvärnsmän spärrade av fynd­platsen. Bombexperter från danska försvaret kallades också till platsen för att ta hand om ammunitionen. Först därefter gjorde polisen en teknisk undersökning, skriver Nordjyske. I går tog de också­ kontakt med tyska myndigheter för att identifiera piloten som flög planet­ när det sköts ner.

– Vi vet ännu inte vem personen är. Det är mycket känsligt eftersom det fortfarande kan finnas anhöriga­ som är i livet. De har rätt att veta vad som hänt, säger Sibylle­ Osten Vaa, presschef på tyska ambassaden i Köpenhamn, till den danska tidningen.

Daniel Rom Kristiansen hade fått i uppgift att skriva­ ett arbete om motstånds­rörelsen i det av nazisterna ockuperade Danmark. Hans pappa visste att det i november 1944 hade skjutits­ ned ett flygplan nära­ gården där de bor.

Tillsammans tog sig far och son till platsen med en metalldetektor. Den gav utslag­.

Flygplansvraket låg på nästan tio meters djup. Under­ helgen grävde de fram det med en gräv­maskin. När de hittade kvarlevorna avbröt de arbetet och kontaktade polisen.

Lämnat in arbetet

–  Jag blev så upphetsad och jag är mycket förvånad över att vi hittade så mycket­, säger Daniel Rom Kristiansen.

Han fick ledigt från skolan­ i går för att vara med vid utgrävningen. Skol­arbetet är redan inlämnat – men han hoppas att få göra kompletteringar­ när mer information om flygplanet och piloten kommer fram.

Även historiker har visat intresse för jaktplanet.

– Det visar ju att den tyska ockupationsmakten var ytterst närvarande på Nordjylland, säger Henrik Gjøde Nielsen på Nordjyllands Kystmuseum.

Just Ålborg ska ha varit ett av huvudskälen till att nazisterna intog Danmark 1940. Där fanns en flygplats som var strategiskt viktig under kriget.

ARTIKELN HANDLAR OM