Bah Kuhnke: ”Jag vet hur illa det är”

De försöker göra sig hörda. Med aktioner, ockupationer och en högljudd kamp i sociala medier. Men unga transpersoner känner att regeringen inte lyssnar.
Nu svarar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
– Jag vet hur illa det är för väldigt många, säger hon.

De flesta transpersoner, oavsett ålder, känner en väldigt liten tillit till politiker och regeringen. Vad säger du om det?

– Jag kan förstå att det ger uttryck för bristande politik. Just för att jag vet hur oerhört utsatta många är. Jag vet hur många som till och med har tagit sina liv. Eller försökt ta sina liv. Jag kan förstå att då blir varje dag som går ännu en dag i det som är ett mörker.

– Jag är övertygad om att allt för många, under allt för lång tid, inte har lyssnat.

Vad är det ni gör nu rent konkret?

– Vi har lämnat fram ett lagförslag om att de som tvångssteriliserats ska få ersättning av staten. Vad jag vet är vi först i världen med det. Vi har också gett både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten olika uppdrag. Det stora nu är att vi tillsatt en utredning när det gäller transpersoners levnadsvillkor som ska lämnas in i oktober.

När har vi ett Sverige som är bra för transpersoner?

– Ja... det kommer att ta tid. Tyvärr. Men som politiker har vi ett stort ansvar att driva igenom förändringar som är de strukturella. Men sedan behöver vi också arbeta med att skapa ett samhälle där människor är öppna för att alla människor är annorlunda, och att man har sina rättigheter och friheter även om man inte är eller ser ut som alla andra.

Var måste vi börja?

– Genom att prata om frågorna. Därför är uppdraget vi gett Socialstyrelsen så viktigt, att utbilda och fånga upp signaler tidigt. Ställa rätt frågor till transpersoner och inte begränsa dem. Och skolan behöver kunskap. Det är många steg och det här är väldigt, väldigt allvarligt. Lidandet är så stort.

– Jag har full förståelse för otåligheten, eftersom det handlar om liv och död.

Publisert:

LÄS VIDARE