Luleå

Blodig man sprang längs vägen i Luleå: Sprängskador på armen

Av: 

Niklas Eriksson

Erik Hedenvind

Joakim Magnå

Christoffer Nilsson

NYHETER

Polisen larmades om en blodig man vid riskväg 97 vid Sunderbyn sjukhus.

På plats hittades en 25-årig man med en sprängskadad arm – som också sagt att han kastat ut andra explosiva föremål längs vägen.

Under natten har nationella bombskyddet arbetet på minst fyra platser i området.

Larmet om den skadade 25-åringen kom till polisen vid 18-tiden på söndagen. Då ska mannen ha setts med blödande armar vid riksväg 97 i höjd med Sunderbyn.

Riksväg 97 stängdes av mellan Boden och Sunderbyn.

– Fyra platser i Luleåområdet är avspärrade i nuläget. Nationella bombskyddet är på väg, säger David Levy, befäl vid polisens ledningscentral i region Nord.

– Det är mannens bostad, hans bil som står längs vägen och två andra platser där det finns uppgifter om att han kan ha kastat något som är farligt.

Enligt uppgifter från polisen har 25-åringen skadat alternativt förlorat sin ena arm när en sprängladdning detonerat. Han ska sedan ha försökt ta sig till sjukhus för egen maskin.

Kan vara hemmabygge

Samtidigt ska mannen enligt egna uppgifter ha kastat ut odetonerade sprängladdningar längs vägen mellan sjukhuset och avfarten mot Boden.

– Det verkar som att han kastat ut något ur bilen som kan vara sprängmedel, vi vet inte om det är någon form av hemmabygge eller exakt vad det kan röra sig om, säger Michael Toft vid polisen i region Nord.

Det är oklart vad 25-åringen gjort med sprängämnena i bilen och varför han kastat ut dem under färden mot sjukhuset.

– En spekulation är att han haft det här i bilen och velat göra sig av med dem efter att han skadat sig på en laddning, säger David Levy.

Landade vid midnatt

Nationella bombskyddet flögs upp från Stockholm och landade i Luleå vid midnatt. De har under natten mot måndagen undersökt och säkrat de olika platserna.

– Bilen är säkrad och tagen i beslag. Bombgruppen har även säkrat det utkastade föremålet. När de hade gjort det kunde vi släppa på trafiken på riksväg 97 igen, säger David Levy vid 06-tiden.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse.

Vilken sorts sprängmedel det rör sig om kan polisen ännu inte uttala sig om. Enligt uppgift till NSD ska det röra sig om en rörbomb.

Polisen kunde inte kommentera uppgifterna.

– Det är inga uppgifter som jag känner till, säger Levy.

Polisen vill inte uppge var själva detonationsplatsen är då det fortfarande finns en risk att det finns kvar sprängmedel på platsen.

Polisen hade under måndagsmorgonen inga nya uppgifter om mannens skador.

– Vi har inte fått någon återkoppling från sjukhuset, säger David Levy, befäl vid polisens ledningscentral i region Nord.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Luleå

ÄMNEN I ARTIKELN

Luleå

Brott