Storsvindlare misstänks ha blåst Liberia på villaköp

”La Reine-mannen” pekas ut i bedrägerihärva

avMartin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Ett ödehus i Djursholm som tidigare var en liberiansk diplomatvilla såldes nyligen för ett mångmiljonbelopp.

Men fyra misstänkta bedragare kan ha blåst det afrikanska landet på alla pengarna.

En av dem är den ökände storsvindlaren ”La Reine-mannen”.

Liberias före detta diplomatvilla i Djursholm, norr om Stockholm, hade stått öde i drygt 15 år när det plötsligt fick en ny ägare i december förra året. Men den liberianska staten menar att de fick reda på detta först när de läste om det i svenska medier.

Flera omskrivna ekobrottslingar pekas nu ut i en bedrägerihärva – där de ska ha förfalskat ägarhandlingar, sålt huset och blåst det afrikanska landet på pengarna. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren. En av de misstänkta är en av Sveriges grövsta ekobrottslingar, den så kallade ”La Reine-mannen”.

Sålde huset till ett par

I december gick en annan av de misstänkta, en 51-årig man, ut och sa att han hade köpt fastigheten av Liberia. Han sa till StockholmDirekt att han köpt det ”på ren spekulation” – enligt köpebrevet för nio miljoner kronor. Kort därpå sålde han det vidare till ett par för en något högre summa.

Men Liberia menar att 51-åringen hade förfalskat köpebrevet, värderingsutlåtandet och en fullmakt från ambassadören. De påpekar bland annat att alla papper har fel typ av brevhuvud – och att ambassadörens signatur inte ser ut som hennes.

Köpebrevet ska ha bevittnats av en Rutger Hamilton och värdeutlåtandet ska ha gjorts av en Rutger Hildingsson. Det finns inga personer med de namnen i Sverige.

Liberia köpte fastigheten 1976 och säger att de aldrig har sålt den.

Penningtvätt och bedrägeri

51-åringen har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri. Han har häktats tillsammans med en 24-årig man som misstänks för samma brott – samt för grov penningtvätt.

– Jag kan bekräfta att två personer sitter häktade misstänkta för olika brott, säger vice chefsåklagare Peter Salzberg till Siren.

24-åringen dömdes 2015 till fängelse för att ha kapat finansmännen Christer Gardell och Mats Arnhögs bank- och skattekonton.

Bägge männen nekar till anklagelserna.

Svindlade till sig miljarder

Den 63-årige ”La Reine-mannen” är också skäligen misstänkt för penningtvättsbrott, men har inte häktats.

Han var huvudman i den kanske största skalbolagshärvan i Sverige någonsin, där han bedömdes ha lurat till sig över två miljarder kronor genom 400 olika skalbolag. I centrum stod 63-åringens sportaffär i Eslöv som hette just La Reine.

Han har sedan dess dömts åtskilliga gånger för olika ekobrott. 2014 dömdes han till två och ett halvt års fängelse. 2011 var han en av Sveriges mest jagade brottslingar, internationellt efterlyst – och greps i Köpenhamn.

Den fjärde misstänkte är en 55-årig man från södra Sverige. Åtal mot de två häktade ska väckas senast på torsdag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Liberia

Danderyd

Djursholm