Forskning & vetenskap

Forskning: En femtedel av all mat går förlorad

Av: 

Christina Smedbakken

Köttindustrin står för den största delen av det utbredda matsvinnet, visar en ny studie.
Köttindustrin står för den största delen av det utbredda matsvinnet, visar en ny studie.

NYHETER

Nästan 20 procent av världens mat går till spillo genom slöseri och frosseri – och köttindustrin är den största boven. Det visar en ny skotsk studie, skriver Science Daily.

När slängde du mat senast? Eller fortsatte äta trots att du egentligen var mätt? En ny studie från Edinburghs universitet i Skottland visar att världens befolkning i snitt konsumerar tio procent mer mat än vi egentligen behöver – och att nio procent av all mat slängs eller går till spillo. Studien har publicerats i journalen Agricultural Systems.

Slösaktig köttindustri

Nästan hälften av världens skördade grödor – årligen motsvarande 2,1 miljarder ton – går förlorade genom överkonsumtion, konsumenternas slöseri eller ineffektivitet i produktionen.

Köttindustrin visade sig vara den största boven. Nästan 78 procent – eller 840 miljoner ton – av produktionens resurser går varje år till spillo. För att jämföra är det ungefär samma vikt som 47 miljoner av lokaltrafikens bussar.

Över en miljard ton skördade grödor går åt för att producera 240 miljoner ton ätbara animaliska produkter såsom kött, mjölk och ägg. Köttindustrin står på egen hand för 40 procent av det globala svinnet av grödor.

Svält och miljöfara

Om efterfrågan på kött och mejeriprodukter ökar ännu mer kan det ställa till stora problem. Matproduktionen riskerar att bli ännu mer ineffektiv och delar av världens ökande befolkning skulle på sikt riskera svält.

En annan konsekvens är skador på miljön. Växthusgaserna ökar, vattentillgången minskar och den biologiska mångfalden hotas, skriver forskarna.

Uppmuntrar vegansk kost

Forskarna uppmuntrar till att äta färre animaliska produkter såsom kött, mjölk och ägg. Konsumenterna bör även minska sitt privata matsvinn och försöka att inte äta mer än de behöver. Detta, menar forskarna, skulle vara ett steg på vägen för att vända trenden.

”Att minska svinnet från det globala matsystemet skulle förbättra matsäkerheten och bidra till att minska skadan på omgivningen. Fram till nu har det inte varit känt hur frosseri påverkar systemet”, skriver Peter Alexander, en av studiens forskare, enligt Science Daily.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Livsmedel

Skottland