Protester mot Trumps nya plan: ”Det handlar om massdeportering”

avKarin Ahlborg, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Trump rullar ut sin utlovade aktion för att utvisa illegala invandrare.

10 000 ska anställas för att verkställa beslutet.

Nu protesterar aktivister i New York – med en flagga på Frihetsgudinnan, USA:s symbol för invandring.

Foto: Vitória Londero / TT NYHETSBYRÅN

Den första vardagen efter President´s Day-helgen undertecknade Trump två exekutiva ordrar för att starta arbetet med att utvisa fler papperslösa invandrare.

Enligt den oberoende nättidningen Politico kommer statsförvaltningen att anställa 5 000 nya gränsvakter för placering vid den mexikanska gränsen och 10 000 nya immigrationstjänstemän.

Vid en pressträff i Vita huset sa pressekreteraren Sean Spicer att det inte handlade om att börja massdeportera illegala flyktingar:

– Vi ska prioritera de som utgör ett hot mot den allmänna säkerheten och de som begår brott. Det handlar om en miljon, ungefär.

Obama utvisat flest

Enligt Spicer plockar man bort de olika kategorier papperslösa som tidigare skyddats av Obama-administrationen men behåller den så kallade Dream-acten som tillåter de som kommit illegalt till USA före 16 års ålder och bott i landet i mer än 5 år att stanna med möjlighet att bli amerikanska medborgare.

Barack Obama är hittills den president som utvisat flest illegala invandrare, enligt ABC News.

Foto: J. Scott Applewhite / AP TT NYHETSBYRÅN
Chuck Schumer.

Senator Chuck Schumer tror inte alls på försäkringarna från Trumps administration angående de nya lagarna.

– Det här är en massdeporteringsplan, säger han till Washington Examiner.

Han fortsätter:

– Lagarna är en direkt uppmaning för polisen att runda alla regler och snabbdeportera alla utan dokument. Vi kommer att kämpa emot dem och för det som är rätt.

De nya lagar som presidenten undertecknade i dag ska underlätta avvisning av illegala immigranter och lyfter bort en del av de kategorier invandrare som skyddades under Obama- administrationen.

”Gör ingenting för vår säkerhet”

– Vi kan alla vara överens om att kriminella ska utvisas men det är oacceptabelt att gripa och deportera hela familjer som arbetar och bidrar till vårt land och sin egen tillvaro, säger Chuck Schumer.

– Det är ett slöseri med våra begränsade resurser, stör vår ekonomi, gör ingenting för att öka vår säkerhet och gör alla till måltavla vilket skapar panik i invandrarområden.

Samma dag som Trump skrev under lagen satte aktivister i New York upp en flagga på Frihetsgudinnan, statyn som blivit en symbol för USA som invandrarland.

Flaggan togs snabbt ner och tilltaget utreds nu av polis.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM