Domare avgår – efter fråga i våldtäktsmål

Foto: Sean Kilpatrick/TT
Nu har domaren avgått efter kritikerstormen.
NYHETER

En federal kanadensisk domare avgår efter kritikerstormen mot honom.

Detta efter att han i ett våldtäktsmål frågat en kvinna ”varför hon inte höll ihop sina knän”, skriver The Guardian.

På torsdagen meddelade den federala domaren Robin Camp i Kanada att han avgår. Detta efter den massiva kritik han fått för sitt beteende under ett våldtäktsmål.

– Jag vill framföra min uppriktiga ursäkt till alla som skadades av mina kommentarer, säger han i ett uttalande.

Det var under en rättegång år 2014 som Robin Camp skapade rubriker runt om i världen. Anledningen var att han under en pågående våldtäktsrättegång frågade det 19-åriga offret upprepade gånger varför hon inte gjort mer för att förhindra övergreppet.

”Varför kunde du inte bara hålla ihop dina knän?” var en av frågorna. Senare sa han att ”sex och smärta ibland hör ihop”.

Under rättegången ska han dessutom frågat varför hon inte ”sänkt ned rumpan till handfatets botten så att han inte kunde tränga in i henne” – när hon berättade att våldtäkten begåtts i badrummets handfat.

Robin Camp frikände sedan den åtalade mannen, skriver The Guardian.

”Underminerat allmänhetens förtroende”

Domarens uppförande ledde till en 15 månader lång utredning av Kanadas rättsliga råd, som på torsdagen meddelade sitt beslut: 19 av de 23 domarna i rådet uppmanar Kanadas justitieminister att avskeda domaren – som då själv valde att avgå. Bland annat anser rådet att Robin Camps uppförande ”allvarligt underminerar allmänhetens förtroende för domarkåren”.

Sedan det rättsliga rådet bildades år 1971 har tre domare tvingats avgå på deras inrådan, skriver The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada