Misstänkt självmordsbombare identifierad

Pekas ut för terrorattacken i S:t Petersburgs tunnelbana

NYHETER

Polisen bekräftar att den tidigare namngivna 22-åringen med rötter i Kirgizistan är mannen bakom terrorattentatet i tunnelbanan i S:t Petersburg.

Mannens dna hittades på väskan med ytterligare en bomb vid en annan t-banestation, rapporterar tidningen Lenta.

Foto: AFP
Minst 14 människor dödades i måndagens terrordåd i S:t Petersburg.

Tidigt pekades en 22-årig man från Kirgizistan ut som den misstänkte gärningsmannen, med kopplingar till radikal islamism – uppgifter som inte är bekräftade.

Men på tisdagsmorgonen uppgav underrättelsetjänsten det lilla centralasiatiska landet att gärningsmannen var Akbarjon Djalilov, en rysk medborgare med rötterna i Kirgizistan.

Utredningsledaren Svetlana Petrenko bekräftade senare i ett pressutskick som flera medier tagit del av att den utpekade 22-åringen ligger bakom terrorattentatet. Hans dna har även hittats på på den väskan som placerats vid stationen Plostjad Vostannija, och som även den innehöll en bomb som dock kunde oskadliggöras.

Utredarna bekräftade även att sprängladdningen på tunnelbanetåget sannolikt placerats ut av den man vars kvarlevor hittats i den mest förstörda tågvagnen.

– Vi har hittat kvarlevor från en person inne i tåget, som skulle kunna ha haft sprängladdningen på sig, sa Svetlana Petrenko till den statliga nyhetsbyrån Tass.

Kände till terrorplaner

Kort efter måndagens attack publicerades övervakningsbilder på en skäggprydd man med hatt, som sades vara den misstänkte gärningsmannen. Han tog dock senare kontakt med polisen och nekade till all inblandning.

Tidningen Kommersant uppger att den ryska underrättelsetjänsten ska ha haft kännedom om att en terrorattack planerades i S:t Petersburg. Informationen ska ha kommit från en ryss som haft kontakt med terrorsekten IS. Än så länge har de uppgifterna dock inte bekräftats officiellt.

President Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov uppger under en presskonferens att utredningsledarna kommer att ta i beaktning det faktum att presidenten befann sig i S:t Petersburg när terrordådet ägde rum.

Problem att identifiera de skadade

Minst 14 personer dödades i terrorattacken. 11 av dem dog på plats, de andra 3 dog senare på sjukhus. I nuläget vårdas ännu 49 personer på sjukhus för sina skador. Fram till sent på tisdagsförmiddagen var flera av de skadade inte identifierade.

Tre av de skadade personerna uppges vara utlänningar. UD arbetar just nu med att undersöka om någon av de drabbade är svenskar.

Nytt hot om attack

Under tisdagsmorgonen ska ett nytt hot om en möjlig attack ha mottagits på larmnumret SOS i den terrordrabbade staden.

Stationerna utmed den blå tunnelbanelinjen spärrades av, alltså samma linje där måndagens terrordåd inträffade. Polisen har genomsökt samtliga avspärrade stationer utan att hitta något misstänkt föremål.