Fick båt förstörd – vill ge vandalerna jobb

Foto: TT/Privat
NYHETER

Sjöräddningssällskapet i Småland fick sin räddningsbåt totalförstörd i helgen. Nu vill sjöräddningen att vandalerna ska jobba hos dem i sommar, skriver SVT Småland.

Det var i lördags som förbipasserande såg ett gäng killar som vandaliserade Sjöräddningssällskapets lokaler samt räddningsbåten Rescue Evedal.

– De hade slängt utrustning för olika räddningsuppdrag i vattnet, klippt sönder kommunikationsutrustning och slagit sönder inredning och tömt en pulversläckare över motorerna. Dessutom hade de sprutat ner vår veranda med ketchup och dressing. Ett riktigt löjligt sabotage, säger Mathias Aronsson, gruppchef på Sjöräddningssällskapet Kronoberg.

Medlemmar i föreningen var snabbt på plats och höll kvar ungdomarna som befann sig på platsen. Sedan kom polisen och förhörde dem.

– Vi pratade bara med dem tills polisen kom, det handlade om barn, de var runt fjorton och femton år alla tre.

Beslagtagen som bevismaterial

Just nu står båten hos polisen, beslagtagen som bevismaterial. Enligt Mathias kommer den behöva renoveras för tiotusentals kronor, men den slutgiltiga summan vill han inte ens tänka på.

– Vi får låta polisarbetet ha sin gång och sedan gå igenom allt som kommer behöva lagas när den kommer tillbaka. Tills dess får vi jobba som vanligt, men begränsat, då vi inte har någon båt, säger han och fortsätter:

– Sjöräddningen bygger på frivillighet, en ideell förening. Alla båtar och allt material är gåvor från företag och privatpersoner. Det här var inte roligt.

Men nu hoppas föreningen på att vandalerna ska komma och jobba hos dem i sommar.

– Vi vill att de ska komma hit och hjälpa till så att de förstår vad vi står för, att vi jobbar med att rädda människor i nöd. Jag ser det som ett bra straff för så ringa unga människor. Vi vill vända det här negativa till någonting positivt.

ARTIKELN HANDLAR OM