Kollegans pappa: ”Jag har inga ord kvar”

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskan Zaida Catalán och hennes FN-kollega Michael Sharp har hittats döda i Kongo-Kinshasa.

När Michael Sharps pappa fick beskedet att två kroppar hittats skrev han ett Facebook-inlägg som han ”hoppades aldrig behöva skriva”.

1 av 3 | Foto: Pavel Maira
Zaida Catalán.

Zaida Catalán, 36, var på FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa för att utreda brott mot mänskliga rättigheter – bland annat uppgifter om att regeringsstyrkor massakrerat 13 civila personer, alla kvinnor och barn.

Med på uppdraget var amerikanen Michael Sharp. Hans pappa meddelade på tisdagen sina vänner att två döda hittats i området där Catalán och hans son kidnappats.

”Kära vänner, det här är ett meddelande jag hoppades aldrig behöva skriva”, inleder han.

”Vi har informerats att två vita kroppar har hittats i ytliga gravar i sökområdet, en manlig och en kvinnlig. Eftersom inga andra vita personer har rapporterats saknade i den regionen är det en stor sannolikhet att detta är ”MJ”:s och Zaidas kroppar.”

”Detta kommer att ta en tid. Jag har inga andra ord kvar”

Kongolesiska myndigheter gick tidigt ut med nyheten. Den kunde bekräftas av svenska UD och FN först under natten till onsdag, svensk tid.

Kvarlevorna ska ha flugits till ett bårhus i provinshuvudstaden Kananga, enligt TT. Det är ännu oklart om och när Zaida Cataláns kropp kan föras till Sverige.

Michael Sharps pappa väntar sig att det ska göras tand- och dna-kontroller först.

”Detta kommer att ta en tid. Jag har inga andra ord kvar.”

Publicerad:

LÄS VIDARE