Wallström om Trumps utspel: ”Felaktiga uppgifter om Sverige ökar”

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trumps utspel om Sverige har väckt reaktioner världen över.

Nu uttalar sig Sveriges utrikesminister Margot Wallström om händelsen.

– Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Foto: AFTONBLADET

Det var i lördags som Donald Trump höll kampanjmöte i Florida och uttryckte det minst sagt märkliga påståendet om Sverige.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? sa Trump utan att redogöra för vilken händelse han syftar på.

Uttalandet skedde i samband med att presidenten räknade upp terrordåd som skett i Europa – och fick många att undra vad det egentligen var han menade.

Varken svenska Utrikesdepartementet eller tidigare utrikesminister Carl Bildt fann någon förklaring till vilken svensk terrorattack som presidenten hänvisade till.

”Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt? Det finns så många frågor”, skrev Bildt på Twitter.

Refererade till ett tv-inslag

Även Sveriges regering, krävde en förklaring från amerikanska utrikesdepartementet via ambassaden i Washington på söndagen.

– President Trump talade i allmänna ordalag om ökande brottslighet och händelser i närtid, inte om en specifik händelse, sa Sarah Sanders, Vita husets biträdande pressektreterare till nyhetsbyrån Reuters.

Men svaret räckte inte för att tysta den förvirrade omvärlden och spekulationerna kring att Trump skulle ha refererat till ett tv-inslag på tv-kanalen Fox News blev allt starkare och bekräftades senare av presidenten själv på söndagskvällen, svensk tid.

– Mitt uttalande om vad som hände i Sverige syftade på ett inslag som jag såg på Fox News om invandring i Sverige, twittrar Donald Trump som svar på kritiken.

Inslaget som Trump bygger sina antaganden på har gjorts av filmaren Ami Horowitz, som till tonerna av dramatisk musiksättning, berättar om ett nytt samhällsklimat i Sverige – om konflikter och ökande brottslighet som påstås ha följt i flyktingmottagandets spår.

Dock är inslaget fullt av felaktiga påståenden och i slutet hänvisar Horowitz till att ”det var inte länge sedan som den första islamistiska terrorattacken inträffade i landet”, vilket troligtvis syftar till självmordsdådet vid Drottninggatan i december 2010 – för sex år sedan.

”Bra att vi fick svar”

Under måndagen kommenterade utrikesminister Margot Wallström Trumps Sverige-utspel.

”Det är bra att vi i går fick svar på vad president Trump menade när han i ett tal nämnde Sverige. Vi har löpande diplomatiska kontakter med amerikanska företrädare och inom ramen för dessa kontakter informerar vi om hur det ser ut i Sverige inom olika områden, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter.

”UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.”

Margot Wallström var dock snabb på att kommentera utspelet redan under söndagen i samband med att Utrikesdepartementet la upp en kryptisk tweet om att ”postsanning” var årets ord 2016, vilket delades av Wallström med kommentaren ”på förekommen anledning.”

Publicerad: