Mejla

Wolfgang Hansson

Terrorismen är en masslakt i slowmotion

Vid attentatet i Berlin körde lastbilen rakt in bland människorna vid en julmarknad.
Vid attentatet i Berlin körde lastbilen rakt in bland människorna vid en julmarknad.

NYHETER

Terrorismen är vår tids farsot.

Globalt är det en masslakt i slowmotion som pågår. Ett krig med 30 000 döda varje år.

Hur ska det stoppas?

På grafen syns tydligt hur antalet dödsfall orsakade av terrorism ökat de senaste åren, även om 2016 innebar en liten minskning jämfört med föregående år.

Vi har en tendens att se på varje terrordåd som en isolerad händelse när det i själva verket handlar om en global strategi från terrorgrupper som IS, al-Qaida och andra.

Militant islamism är en politisk ideologi vars syfte är att förena alla muslimer under en fana, kalifatets, och styra med sharialagar. De vill ha makten.

Deras akilleshäl är att anhängarna är så få att de aldrig kan ta makten på normal väg. Inte via demokratiska val eller genom ett konventionellt krig. Därför har de valt terrorn som vapen.

Målet är att via terrordåd destabilisera samhällen. De vill tvinga fram repressiva åtgärder från regeringar i väst och i den muslimska världen. De vill öka polariseringen i samhället. Det gör det paradoxalt nog lättare att rekrytera nya anhängare.

Göder extremism

Mer förtryck göder extremismen. Nio av tio terrordåd inträffar i länder där väpnande konflikter pågår. Av alla terrordåd begångna mellan 1989 och 2014 skedde 93 procent i länder med en hög grad av politiskt förtryck med utomrättsliga avrättningar, tortyr och fängslande utan rättegång, enligt Global Terrorism Index, GTI som sammanställer och analysera alla terrordåd.

Sverige har drabbats av sitt första riktigt fullbordade terrordåd med islamistiska förtecken, med fyra döda och 15 skadade. Det är fruktansvärt men en verklighet som vissa länder lever med dagligen. Ett dåd med fyra döda i Irak eller Jemen blir inte längre ens en notis i svenska medier. Så vanligt är det.

Fem värstingländer

Fem länder i världen står för 72 procent av antalet döda i terrordåd, enligt GTI.

  • Irak
  • Syrien
  • Afghanistan
  • Pakistan
  • Nigeria

Här genomförs terrordåd på daglig basis.

Det innebär också att majoriteten av offren för militant islamistisk terror är muslimer. IS och al-Qaida dödar långt fler muslimer än de dödar kristna eller västerlänningar. Även om antalet terrordåd som särskilt riktar sig mot kristna minoriteter i muslimska länder ökar. Något vi såg senast i helgen med två attacker mot koptiska kyrkor i Egypten utförda av IS.

GTI visar att fyra grupper står för 74 procent av allt dödade. De är IS, Boko Haram, talibanerna och al-Qaida, samtliga radikala islamistgrupper.

Sedan kriget mot terrorismen inleddes 2001 efter dåden i New York och Washington DC har antalet döda i terrordåd ökat på ett skrämmande sätt.

Utan Bush inget IS?

Bortsett från kriget i Syrien finns det sannolikt ingen nu pågående väpnad konflikt som i antal döda kan mäta sig med den globala terrorismen.

USA:s invasion av Irak 2003 och kriget i Afghanistan har bidragit till att skapa mer terror snarare än mindre.

Ingen kan säga vad som hänt om George W Bush avstått från att invadera Irak men mycket talar för att jihadistisk terror då varit mindre utbredd och IS kanske inte ens hade fötts.

Enda sättet att få stopp på terrorismen är att förhindra nyrekrytering till våldsbejakande, extrema rörelser som IS och al-Qaida. Vilket visat sig vara lättare sagt än gjort. Nästan alla länder har infört tuffare terrorlagstiftning utan att nå önskat resultat. Mindre har satsats på förebyggande arbete.

Hjärntvätt

Så länge väpnade konflikter pågår i Mellanöstern fungerar de som ett utmärkt rekryteringsverktyg även för andra och tredje generationens invandrare som börjat nya liv i Europa och USA.

Att rekrytera terrorister i fattiga länder som Uzbekistan är lättare. Särskilt om man som IS betalar rekryter för att strida i Syrien och Irak. Men för den som bor och är uppväxt i västvärlden krävs någonting annat.

En form av hjärntvätt där den enskilde ser sig som en del av en större gärning, en revolution i islams namn.

Något som gör att terroristen kan motivera sig själv att delta i ett massmord på oskyldiga människor.

Att hitta sätt att stoppa radikaliseringen och arbeta för att lösa de väpnade konflikter som pågår är enda sättet att få stopp på masslakten.

Lättare sagt än gjort.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför kommer så många terrorister från Uzbekistan och Centralasien

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Terrorism

al-Qaida

Boko Haram

Talibanerna

IS/Daesh (Islamiska staten)

Wolfgang Hansson