Åhléns backar – kommer inte rea ut rökskadade varor

VD: ”Vi blev förblindade i vår iver att öppna snabbt”

Åhléns City överöstes av medkänsla och stöd efter terrorattacken.

Men när företaget på lördagen gick ut till sina kunder och berättade att varuhuset öppnar i morgon – med rea på rökskadade varor – möttes de av vantro och avsky.

Nu backar varuhuset och drar tillbaka rean.

”Vi vill be våra kunder om ursäkt för ett dåligt beslut. Vi blev förblindade i vår iver att öppna snabbt”, säger Åhléns vd Gustaf Öhrn till Aftonbladet.

Sedan det misstänkta terrordådet på Drottninggatan i fredags eftermiddag har Åhléns City haft stängt.

Den stulna lastbilen från Spendrups körde rätt in i entrén in till parfymavdelningen, i hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan.

Vid 20.40 på lördagskvällen skickade Åhléns ut ett mejl till sina medlemmar i kundklubben där man beklagade ”det fruktansvärda dåd som inträffat” för att i nästa stycke förklara att de två nedersta våningarna i varuhuset öppnar redan i morgon, söndag, med utförsäljning av rökskadade produkter efter dådet i fredags.

”Halva priset på skadade varor inom sport, accessoarer, skor och skönhetsprodukter” skrev Åhléns till sina kunder

”Osmakligt och olämpligt”

Men mejlet möttes av massiv kritik och på Åhléns facebooksida strömmade kommentarerna in:

”Att ni inte skäms! Fyfan! Hur lågt kan man sjunka, skriver Sepideh.

”Men är det på riktigt? Ska ni försöka tjäna pengar på ett fruktansvärt terrordåd? Så outsägligt äckligt” skriver Linda - som omedelbart tänker säga upp sitt medlemskap.

”Så osmakligt och olämpligt, Åhléns” skriver Tarja.

”Vi är jätteledsna”

Aftonbladet försökte under lördagskvällen nå Gustaf Öhrn, vd för Åhléns och presskontakten Monica Hultgren, som båda meddelade att de står eller sitter illa till och bad att få återkomma.

Senare på kvällen kom en ursäkt efter den massiva kritiken:

”Av respekt för våra kunder ville vi vara tydliga med att berätta vad de hade att förvänta sig vid morgondagens öppning. Vi har rökskadade produkter i våra varuhus som vi inte kan sälja till fullt pris. Vi är jätteledsna om vårt informationsmail har uppfattas som något annat än det vi ovan avsåg. Det var verkligen inte vår avsikt.” skriver Åhléns på sin hemsida.

Backar från rean

På söndagsmorgonen backade dock Åhléns från planerna på att rea ut rökskadade varor:

– Vi har kommit fram till att det var ett dåligt beslut då vi blev förblindade i vår iver av att vi ville öppna så snabbt så möjligt. Enda sättet att öppna snabbt var med defekta varor och de kan vi ju inte sälja till fullpris. Vi tyckte att det var så viktigt att stå upp för de värderingar vi tycker är viktiga – ett öppet samhälle – vilket gjorde att vi missade de andra apsekterna. Till följd av det tog vi ett dåligt beslut och dåliga beslut måste man ändra på, säger Åhléns vd Gustaf Öhrn.

Han berättar att varuhuset därmed kommer att hålla stängt även i dag, söndag, och i stället öppna under måndagen, då utan rökskadade varor.

– Vi kommer ha full fokus på våra medarbetare och ägna ytterligare en dag åt att tillsammans med återställa varuhuset så att vi kan öppna igen på måndag.

Många har ju reagerat med avsky på att ni skulle rea ut rökskadade varor och tycker att det är osmakligt. Vad säger ni om det?
– Det känns jättetråkigt och vi kan i efterhand förstå att vi agerade fel. Vi såg det givetvis inte, då hade vi ju självklart inte agerat så.  Vår avsikt var aldrig att försöka tjäna pengar på en sådan här svår situation. Det är inget vi står för eller skulle tolerera och jag är genuint ledsen om det uppfattats så, säger Åhléns vd Gustaf Öhrn till Aftonbladet

Vad gör ni nu med de rökskadade varorna?

– De kommer inte att säljas men jag vet inte vad som kommer att hända med dem . Jag hoppas att vi kan låta bli att kassera dem då det vore väldigt tråkigt.

Publisert:

LÄS VIDARE