Nyval – om partierna inte kommer överens

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven utesluter inte nyval, säger han i Ekots lördagsintervju.

– Det måste man avgöra från tillfälle till tillfälle. Alltså vilka frågor är det som ligger på bordet, vad är det som inte går igenom, vad är det som gör att regeringen, att jag i så fall skulle välja en sådan lösning, säger Stefan Löfven 

Foto: Björn Lindahl
Statsminister Stefan Löfven / Arkivbild

Stefan Löfven säger i Ekots lördagsintervju att det inte är uteslutet att det kan bli ett nyval om partierna inte kommer överens om budgeten.

– Det måste jag avgöra vid varje givet tillfälle. Men det dom vet är att jag drar mig inte för det, om situationen kräver det, säger han till Ekot.

Men om resultatet efter ett nyval skulle leda till att Alliansen bildar en minoritetsregering, så kommer Stefan Löfven i sin tur inte att stoppa enskilda förslag i Alliansens budget.

– Vi har inga sådana planer, nej.

”Ett besvärligt parlamentariskt läge”

Nyval är inte förstahandsvalet, säger statsministern, utan vill hellre samtala och försöka hitta en lösning. Men samtidigt som Löfven bjuder in oppositionen till samtal så är han även mån om att Vänsterpartiet är med.

– Alla måste ta sitt ansvar, vi har det besvärligaste parlamentariska läge vi haft på många, många år i Sverige. Och då innebär det att vi som är valda ledare måste ta vårt ansvar, och det inbegriper alltså även Vänsterpartiet och Jonas, säger Stefan Löfven till Ekot.

Alliansen är splittrade inför budgeten

Allianspartierna vill stoppa regeringens förslag på skattehöjningar, bland annat småföretagens skatteregler.

Liberalerna och Centerpartiet vill inte lägga en gemensam budget eftersom de inte vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Jag vill inte slänga ut Sverige i politisk osäkerhet och politiskt cirkus, sa C-ledaren Annie Lööf, efter att Moderaternas Anna Kinberg Batra i januari meddelat att de ville ha en gemensam Alliansbugdet.

ARTIKELN HANDLAR OM