Domare sätter stopp Trumps nya inreseförbud

Av: Benjamin Ekroth, Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

En domare från Hawaii sätter stopp för Donald Trumps nya, reviderade inreseförbud – bara timmar innan det är tänkt att träda i kraft.

Trump säger att domarna gör ett ”övertramp utan motstycke” och lovar att gå vidare:

– Det här beslutet får oss att se svaga ut.

Donald Trump signerar det nya inreseförbudet.
Foto: Vita huset
Donald Trump signerar det nya inreseförbudet.

En federal domare på Hawaii fryser tills vidare Donald Trumps nya, omarbetade, inreseförbud. Förbudet skulle träda i kraft under torsdagen och stoppades alltså med bara ett par timmars marginal.

Hawaii lämnade, som en av två delstater, in en stämning och hävdade att Trumps dekret bröt mot den amerikanska grundlagen.

President Trump svarar att det är ett ”hemskt” beslut – och lovar att fortsätta strida ända till Högsta domstolen om så krävs.

– Det här beslutet får oss att se svaga ut, vilket vi för övrigt inte är längre, tro mig, säger Trump på ett kampanjmöte i staden Nashville.

Ändringen: Tog bort Irak

Trumps nya dekret, som utfärdades den 6 mars efter att det ursprungliga förbudet i januari stoppades, har omarbetats. Nu har Irak tagits bort från listan med de sju i huvudsak muslimska länderna. Det nya inresestoppet ska gälla medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen, i 90 dagars tid.

I stämningen menar Hawaii bland annat att inreseförbudet skadar delstatens muslimska befolkning, turismen och de utländska studenterna samt bryter mot invandringslagar och lagar om religionsfrihet.

Den nya ordern är ”en urvattnad version”, som Trump uttryckte det inför sina anhängare i Nashville under natten till torsdag. Och han menar att domarna gör ett ”övertramp utan motstycke”.

”Ska vi blunda för det han sagt?”

Framför allt pekar den hawaiianske domaren Derrick K. Watson på alla uttalanden som Donald Trump och hans medarbetare gjorde om muslimer innan han valdes till president.

– Menar ni att vi ska blunda för de återkommande uttalanden som gjordes före detta?

I stämningsansökan citerar de bland annat Trump när han säger ”Jag tror att islam hatar oss” och när han frågar sig om västvärlden ligger i krig med hela religionen islam. Regeringens rättsliga företrädare menar dock att presidentens exekutiva order inte drar några religiösa skiljelinjer.

Trump: Vi kommer att vinna

Tanken är att ordern också ska införa ett totalstopp för flyktingmottagande i 150 dagar.

Inför folkmassan i Nashville förklarade Trump att det är för att hindra ”islamiska terrorister” och få tid att införa metoder för ”extrem granskning” av personer som kommer till USA från de ovan nämnda länderna.

Som president ska han ha rätt att stoppa migrationen till USA när det ligger i nationens intresse, sa Trump på mötet i Nashville:

– Jag valdes för att förändra vårt trasiga och farliga system, som har lämnat vårt folk försvarslöst. Jag kommer inte att sluta strida för er och era familjers säkerhet. Vi kommer att vinna.

Publicerad:

LÄS VIDARE