Valet i Nederländerna 2017

Björklund (L): Nu kan vågen ha peakat

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Det ser inte ut att bli något stort språng framåt för Geert Wilders och Frihetspartiet, enligt vallokalsundersökningarna.

Liberalernas Jan Björklund tror att de nederländska väljarna har sett vad som har hänt efter brexit och Donald Trumps valseger.

– Det kan mycket väl vara så att den här internationella vågen har peakat, säger han i Aktuellt i SVT.

De senaste åren har Frihetspartiet och dess ledare Geert Wilders bedömts ta stormsteg framåt i det nederländska valet. Men enligt vallokalsundersökningarna blir det bara en marginell ökning.

– Det är väldigt glädjande om det är på väg åt det här hållet, säger svenska Liberalernas ledare Jan Björklund i SVT:s Aktuellt.

Björklund fick utrymme att kommentera valprognosen vid sidan av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och Hans Linde från Vänsterpartiet.

”Inte lika attraktivt längre”

Björklund poängterar att Frihetspartiet låg på dubbelt så höga nivåer för bara ett år sedan.

– Det som har hänt, tror jag, är att den här internationella vågen, som många bara har trott ska fortsätta efter brexit och Trump och gå till land efter land... Det kan mycket väl vara så att den här vågen har peakat. Att folk får se vad som händer efter brexit och Trump och det är inte lika attraktivt längre.

Frihetspartiet beräknas få lika många mandat som Kristdemokraterna och det socialliberala partiet D66. Regeringspartiet Folkpartiet för frihet och demokrati ser ut att få 31.

Samtidigt kommer det socialdemokratiska partiet att backa rejält.

– Den enkla sammanfattningen är att den politiska mitten går framåt i Holland och Socialdemokraterna och det högerextrema partiet har backat kraftigt, säger Jan Björklund.

Åkesson: Säger inte så mycket

Björklund, Åkesson och Linde understryker samtliga att det är för tidigt att dra stora växlar av vallokalsundersökningen, som bygger på att mätinstituten intervjuar väljare utanför vallokalerna.

Åkesson tror inte att ett resultat som det beräknade säger så mycket om det generella läget i Europa. Och han poängterar att den nederländska valrörelsen till stor del har präglats av integrations- och invandringsfrågor.

– Jag är övertygad om att partier som lyfter frågor om invandringspolitik, integrationspolitik, säkerhetsfrågor kommer att fortsätta öka, samtidigt som andra större partier tvingas anpassa sig för att inte tappa väljare, säger han.

Linde: De gröna är vinnare

Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, säger att det är uppenbart att Geert Wilders parti kollapsat under valrörelsen. Han tolkar det som att vänsterpartierna tar ett språng framåt.

Framför allt pekar han på det vänsterorienterade, gröna partiet Groenlinks, som beräknas få lika många mandat som Frihetspartiet.

– Det visar att det går att vinna val i Europa med politik som handlar om jämlikhet och sammanhållning.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Nederländerna 2017

Nederländerna

Geert Wilders

Frihetspartiet (Nederländerna)

Mark Rutte

Jimmie Åkesson

Hans Linde