Elevernas uppfinning röjer våldtäktsdrogen

avChristina Smedbakken

Foto: Facebook: Be Safe
När kompisen blev drogad grundade vännerna initiativet Be Safe.

Synnöves vän blev drogad på en fest. Nu har hon och kompisarna framställt ett medel som avslöjar om drinken blivit spetsad, skriver norska NRK.

Synnöve Furnes var på fest med en kompis när mardrömmen inträffade. De satt och drack och pratade när vännen började bete sig underligt. Plötsligt segnade hon ihop, helt lealös. Synnöve förstod att hon behövde hjälp.

– Vi klarade inte av att bära henne utan var tvungna att ta hjälp av främlingar för att få in henne i bilen och köra henne hem, berättar Synnöve för NRK.

Känd våldtäktsdrog

Det visade sig att någon hade lagt GHB – en känd våldtäktsdrog – i kompisens drink. Medlet orsakar medvetslöshet eller oförmåga att göra motstånd.

Upplevelsen blev startskottet för initiativet Be Safe på Bergens privata gymnasium. Synnöve och fem andra elever på skolan gick ihop för att hindra att det hände igen – med hjälp av vetenskap.

De lade all sin tid på att framställa ett medel som skulle varna för GHB och den liknande drogen GBL i drinkar. Till sin hjälp hade de en kemist från Vestlandets högskola. Nu har det hårda arbetet gett resultat. Gruppens uppfinning ska presenteras på en lokal mässa för ungdomsinitiativ.

– Du häller lite av drinken i en annan behållare. Sedan häller du i testmedlet. Om det är GHB eller GBL i drinken kommer den att skifta färg, säger Björn Paulsen som leder projektet.

”Ett självförsvarsvapen”

Jarle Diesen, kemisten som hjälpt dem, förklarar för NRK att GBH och GBL ofta appliceras i så små mängder att de är väldigt svåra att upptäcka. Därför tycker han att elevernas uppfinning är viktig.

– Då och då behöver man ett självförsvarsvapen och något som kan avslöja droger i en drink på en fest. Det är synd att det ska behövas, men det gör det, säger han.

Enligt NRK beslagtog norsk polis 227 liter GHB under första halvan av 2016. Siffran har sett lika ut i flera år. Eleverna hoppas att deras uppfinning, som kommer finnas till försäljning inom ett år, ska göra att folk kan känna sig tryggare på fester.

– Varje gång jag ser någon som uppför sig underligt tänker jag att det kanske är GHB i hennes drink. Vi tror att detta är något som behövs i samhället, säger Synnöve Furnes till NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

GHB

Kemi

Våldtäkt